دوشنبه 10 ارديبهشت 1403
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا رو می شناسید، برای خرید محصول به وی مراجعه نمایید. برای یافتن نمایندگان فروش، به شبکه های اجتماعی مراجعه نموده و هشتگ نیوشا را سرچ نمایید. در صورت عدم توانایی یافتن نماینده فروش، فرم بالا را تکمیل نمایید.
انتخاب تصویر

استعلام امتیاز

نمایش امتیاز

جمع امتیازات

امتیاز سفارش:
0
امتیاز کل مشتری:
0

جوایز قابل انتخاب

شیوه‌های کسب امتیاز
هر 250 هزار ریال
1 امتیاز
  • این امتیاز صرفا برای استفاده مشتریان وفادار بوده و به ازای ثبت سفارش برای مشتریان محاسبه می گردد.
  • بعد از هر سفارشی که نماینده فروش برای مشتری ثبت می کند، از طریق پیامک امتیاز حاصل از سفارش جدید و امتیاز کل اعلام خواهد شد.
  • معیار شناسایی مشتری وفادار و دریافت امتیاز در این باشگاه (آدرس) می باشد.

به و بهدانه: گیاهشناسی، خواص و توصیه‌های قبل از مصرف

به و به دانه (بهدانه) نیوشا

نام تجاری گیاه:

Quince

نام علمی گیاه:

Cydonia oblonga Mill.

تاریخچه و گیاهشناسی:

بِه از خانواده گل‌سرخیان (Rosaceae) و مانند سیب و گلابی به زیرخانواده مالوئیده (Maloideae) تعلق دارد. (1) بِه، خصوصاً به دلیل خواص دارویی‌اش، یکی از میوه‌های مورد علاقه‌ی یونانیان و رومیان باستان بود و آن را به عنوان نمادی از عشق، شادی، رونق و رفاه گرامی می‌داشتند. طی قرون وسطی، اعراب نیز بِه را به دلیل خواص دارویی فراوانش بسیار ارزشمند می‌دانستند. (2)

بِه بومی مناطق غربی آسیا است و خاستگاه آن منطقه قفقاز شامل ارمنستان، آذربایجان، ایران، جنوب غربی روسیه و ترکمنستان درنظر گرفته می‌شود. طی دوران باستان، بِه از مناطقی که به‌طور خود‌ رو (وحشی) رشد می‌کرد به کشورهایی که از شرق با کوه‌های هیمالیا و از غرب با سراسر اروپا همسایه بودند، منتقل شد. (3) امروزه، این درخت میوه به‌طور گسترده در کشورهایی با آب و هوای معتدل و نیمه‌گرمسیری رشد می‌کند (4) و ترکیه بزرگ‌ترین تولیدکننده بِه است. چین، ایران، آرژانتین و مراکش در رتبه‌های بعدی قرار دارند. (5) میوه و دانه‌ها (بهدانه) بخش‌های دارویی درخت بِه هستند. (6)

بِه، درختچه‌ای برگریز است که تا ارتفاع 8 متر رشد می‌کند. (7) برگ‌ها به شکل تخم مرغی (قسمت پهن در نوک برگ) تا مستطیلی (کشیده و قرینه) هستند. (5) گل‌ها سفید (5) یا صورتی، خوشبو، نسبتاً بزرگ (6) و دارای 5 گلبرگ می‌باشند. (5) میوه‌ی آن به شکل گلابی یا سیب، به رنگ زرد طلایی، آبدار، معطر، ملس یا ترش مزه می‌باشد و دارای تعداد زیادی دانه است که به صورت بسیار فشرده در دو ردیف عمودی (8) در هریک از 5 حفره‌ی موجود در مرکز این میوه قرار گرفته‌اند. (7) پوست میوه از پرزهای زیادی پوشیده شده که با رسیدن میوه این پرزها از بین می‌روند. (8)  

بهدانه‌ها سیاه یا قرمز رنگ هستند؛ (7) با طعمی شبیه بادام تلخ اما ملایم‌تر و ضعیف‌تر. (9) بهدانه حاوی ماده لزج و چسبنده است و به محض خیساندن آن‌ها در آب، آن ماده به درون آب استخراج می‌شود و تشکیل موسیلاژ (لعاب) می‌دهد. (10)

دانستنی های کشاورزی

گیاهشناسی و نحوه زراعت (کاشت، داشت، برداشت) به و بهدانه

خواص به:

خواص به:

مواد موثره و ارزش تغذیه ای به

مطالعات مختلف نشان داده‌اند که میوه بِه سرشار از ترکیبات پلی فنولی، اسیدهای آلی و اسیدهای آمینه است. پلی فنول‌های بِه عمدتاً هیدروکسی سینامیک اسیدها (مشتقات کافئویل و کوماروئیل)، فلاونول‌ها (مشتقات کوئرستین و کامپفرول) و به نسبت کمتر فلاوانول‌ها (کاتچین و اِپی‌کاتچین) می‌باشند. (1)

همچنین در مطالعه‌ای، ترکیبات فنولی شامل کلروژنیک اسید (به عنوان جزء فنولی اصلی میوه بِه) و فلاوونوئیدها (روتین، کوئرستین و کامپفرول)، تانن‌ها و پکتین به عنوان اجزای فعال میوه بِه معرفی شدند. (13)

براساس مطالعه‌ای که در سال 2005 انجام شد، بهدانه حاوی اسیدهای آمینه ضروری و غیرضروری است و فراوان‌ترین اسیدهای آمینه آن گلوتامیک اسید، آسپارتیک اسید و آسپاراژین می‌باشند. (30) ویتامین C و موسیلاژ (لعاب) نیز از اجزای فعال مهم در بهدانه می‌باشند. (6) موسیلاژ (لعاب) بهدانه حاوی سلولز، پلی ساکاریدهای محلول در آب (31) مانند پکتین (32)، فلاوونوئیدها، استرول‌ها، آلکالوییدها، تانن‌ها، ساپونین‌ها، صمغ، فنول و ترپنوئیدها است. (33)

 براساس مطالعه‌ای مروری در سال 2016، ترکیبات مغذی اصلی میوه بِه (به ازای 100 گرم وزن میوه تازه) عبارتند از: انرژی (176 کیلوژول)، پروتئین (0.6 گرم)، اسید (0.9 گرم)، کربوهیدرات (9.1 گرم)، آب (86.9 گرم)، خاکستر (0.6 گرم) و فیبر (1.9 گرم).

 * محتوای عناصر معدنی در 100 گرم میوه بِه عبارتند از: سدیم (9.2 میلی‌گرم)، پتاسیم (189 میلی‌گرم)، کلسیم (66 میلی‌گرم)، منیزیم (10 میلی‌گرم)، آهن (1.1 میلی‌گرم)، فسفر (25 میلی‌گرم)، مس (0.006 میلی‌گرم)، روی (0.013 میلی‌گرم) و منگنز (0.002 میلی‌گرم).

* محتوای ویتامین در 100 گرم میوه بِه تازه عبارتند از: رتینول (ویتامین A1، 5.5 میکروگرم)، تیامین (ویتامین B1،30 میکروگرم)، ریبوفلاوین (ویتامین B2، 30 میکروگرم)، نیاسین (ویتامین B3، 0.2 میلی‌گرم) و آسکوربیک اسید (ویتامین C، 13 میلی‌گرم). (34)

enlightenedبه دلیل سفتی (1) و طعم گَس میوه بِه، معمولاً آن را به‌صورت پخته‌شده می‌خورند. (8)

enlightenedدر بسیاری از نقاط دنیا از بِه برای تولید مربا، ژله و انواع پودینگ استفاده می‌شود. (8)

enlightenedبِه، در طب یونانی (Unani Medicine) به سَفرجُل نیز معروف می باشد. (7)

enlightenedبراساس مطالعه‌ای برروی خرگوش‌ها، استفاده موضعی از موسیلاژ (لعاب) بهدانه باعث می‌شود زخم و جراحت پوستی زودتر بهبود پیدا کند. در این مطالعه، بهدانه‌ها در آب نیمه‌گرم خیسانده و لعاب آن‌ها گرفته‌شد. لعاب بهدانه را همراه با کرم بهبود‌دهنده زخم (کرم اوسرین) به مدت 13 روز 2 مرتبه در روز بر روی ناحیه زخم شده مالیدند و ثابت شد که لعاب بهدانه -نسبت به کرم اوسرین به‌تنهایی- زخم را با سرعت بیشتری بهبود می‌دهد. (35) با‌این‌حال، قبل از استفاده از لعاب بهدانه، در مورد ایمن بودن آن برای استفاده موضعی بر روی پوست دارای جراحت با پزشکتان مشورت کنید.

1 قاشق چایخوری بهدانه را در یک فنجان آب (6) به مدت 6-5 دقیقه بجوشانید تا لعاب غلیظی حاصل شود. دانه‌ها را از لعاب بهدانه جدا کنید سپس آن را به صورت گرم میل نمایید.

* از جوشاندن بهدانه‌ی خرد یا پودر شده و یا جویدن آن خودداری نمایید.

موسیلاژ (لعاب) بهدانه ممکن است میزان جذب دارویی که خورده می‌شود را در بدن کاهش دهد؛ در نتیجه می‌تواند اثربخشی آن دارو را کاهش دهد. بنابراین، حداقل یک ساعت بعد از خوردن دارو، جوشانده بهدانه را بنوشید. (36)

عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا

مصرف خوراکی

  • خطرات سلامتی یا عوارض جانبی به‌دنبال مصرف بِه یا  بهدانه طبق دستورالعمل‌های مربوط به دوزهای درمانیِ تعیین‌شده، ثبت نشده است. (6)

بارداری و شیردهی

درحال حاضر اطلاعات معتبر کافی برای دانستن اینکه آیا مصرف بِه یا بهدانه در دوران بارداری یا شیردهی ایمن است یا خیر، وجود ندارد. محض احتیاط در این دوران از مصرف بِه یا بهدانه پرهیز کنید. (37)

واکنش های حساسیت زا

به طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویه‌های خاصی حساسیت داشته باشد که این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنش‌های آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمی‌کنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیت‌زا و قطع مصرف آن‌، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.

هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمی‌تواند از واکنش‌های آلرژیک بدن‌های مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش می‌آید اما به هر حال ممکن است مصرف کنندگانی با آن مواجه شوند.

تداخل دارویی

در حال حاضر، هیچ اطلاعاتی در مورد تداخل‌های دارویی با میوه بِه یا بهدانه در دسترس نیست. (37

کاربرد در طب قدیم

کاربرد در طب قدیم
  • بهدانه به‌طور سنتی برای درمان اسهال، دیسنتری (38) (اسهال خونی ناشی از عفونت روده‌ها (39))، سرفه، گلو درد و برونشیت، یبوست و کولیک روده استفاده می‌شود. (38) (کولیک روده با دردی شبیه درد شکم بروز پیدا می‌کند و ممکن است زمانی اتفاق بیافتد که دستگاه گوارش مسدود شده باشد که درنتیجه از خروج غذا و مایعات از بدن جلوگیری می‌کند.) (40)
  • در طب یونانی نیز از بِه و یا بهدانه برای رفع بلغم، تسکین سرفه خشک، مبارزه با بیماری سل، افزایش نشاط، کاهش حرارت بدن (تب‌بُر)، قابض، ملیّن (مسهل)، تحریک میل جنسی، تقویت معده، تقویت قلب و مغز استفاده می‌کنند. (7)

برخی سوالات متداول درباره به

میوه به وسعت زخم معده و شدت آن را کم می‌کند؛ پکتین موجود در میوه بِه نیز اثر محافظتی در برابر زخم روده بزرگ و راست روده (کولیت زخمی) دارد.

به با کاهش فعالیت پپسین، آسیب به مخاط معده و روده را هم کاهش می‌دهد. پپسین آنزیمی قوی در شیره‌ی معده است که پروتئین‌ها را هضم می‌کند.

مصرف میوه به برای کاهش فشار خون و چربی خون مفید است و از این طریق می‌تواند از سیستم قلبی - عروقی محافظت کند.

در طب سنتی، بِه برای تقویت میل جنسی استفاده می‌شود. براساس مطالعه‌ای روی موش‌ها، به می‌تواند برای افزایش میل جنسی و عملکرد جفتگیری در مردان مفید باشد.

از به و یا لعاب بهدانه برای رفع بلغم، سرفه، گلو درد و برونشیت، افزایش نشاط، کاهش حرارت بدن (تب‌بُر)، ملیّن (مسهل) و درمان اسهال، تحریک میل جنسی، تقویت معده، تقویت قلب و مغز استفاده می‌کنند.

1 قاشق چایخوری بهدانه را در یک فنجان آب به مدت 6-5 دقیقه بجوشانید تا لعاب غلیظی حاصل شود. دانه‌ها را از لعاب بهدانه جدا کنید سپس آن را به صورت گرم میل نمایید.

پس از مشورت با پزشک، می‌توانید 3 تا 5 قاشق غذاخوری لعاب بهدانه را در طول روز به کودکان بزرگتر از 7 ماه بدهید.

به پخته با عسل یک دسر خوش بو و خوش طعم است. این ترکیب سرشار از ویتامین و مواد معدنی است که به بهبود عملکرد دستگاه گوارش و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند.

موارد بیشتر

مقالات مرتبط

1- Baroni, M.V., Gastaminza, J. Podio, N.S., Lingua, M.S., Wunderlin, D.A., Rovasio, J. L., … Ribotta, P.D. (2018). Changes in the Antioxidant Properties of Quince Fruit (Cydonia oblonga Miller) during Jam Production at Industrial Scale. Journal of Food Quality, 2018, 1460758. Retrieved from http://downloads.hindawi.com/journals/jfq/2018/1460758.pdf

2- Rather, G.A., Bhat, M.Y., Sana, S.S., Ali, A., Gul, M.Z., Nanda, A., & Hassan, M. (2020). Antioxidants in Fruits: Properties and Health benefits. Publisher: Springer, Singapore. 397-416. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/347436524_Quince

3- Postman, J. (2009). Cydonia oblonga: The Unappreciated Quince. Arnoldia, 67(1), 2-9. Retrieved from https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/20721500/Postman/Postman.2009.UnappreciatedQuince.Arnoldia67(1).pdf

4- Lahuf, A., Kareem, A., Mohammadali, M., & li, J. (2020). First Report of Alternaria alternata Causing Leaf Spot on Quince (Cydonia oblonga) in Iraq. Plant Disease, 104(5). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/338723682_First_Report_of_Alternaria_alternata_Causing_Leaf_Spot_on_Quince_Cydonia_oblonga_in_Iraq

5- Sabir, S., Qureshi, R., Arshad, M.G., & Amjad, M.S. (2015). Pharmacognostic and clinical aspects of Cydonia oblonga: A review. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 5(11), 850-855. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/286412498_Pharmacognostic_and_clinical_aspects_of_Cydonia_oblonga_A_review

6- PDR for herbal medicines. (2000). 2nd ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company

7- Fazeenah, A., & Quamri, M.A. (2019). BEHIDANA (CYDONIA OBLONGA MILLER.)-A REVIEW. World Journal of Pharmaceutical Research, 5(11), 79-94. Retrieved from

https://www.researchgate.net/publication/330684346_BEHIDANA_CYDONIA_OBLONGA_MILLER-A_REVIEW

8- Sharma, R., Joshi, V., & Rana, J. (2011). Nutritional composition and processed products of Quince (Cydonia oblonga Mill.). Indian Journal of Natural Products and Resources, 2(3), 354-357. Retrieved from http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/12741/1/IJNPR%202%283%29%20354-357.pdf

9- Singh, R. (2001). Encyclopaedic Dictionary of Bio-Medecine, volume-2 (H-Z). New Delhi: Sarup & Sons. Retrieved from  https://books.google.com/books?id=OmBGNPNAbngC&pg=PA413&lpg=PA413&dq=quince+seed+taste+like+bitter+almond&source=bl&ots=d5InEqJFmK&sig=AcfU3U2uCMp3ej1k1itRlsr_uAIxY4BC0g&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwis_emh-Yn2AhUiSPEDHTiLAkUQ6AF6BAhFEAM#v=onepage&q=quince%20seed%20taste%20like%20bitter%20almond&f=false

10- Kirtil, E., & Oztop, M.H. (2016). Characterization of emulsion stabilization properties of quince seed extract as a new source of hydrocolloid. Food Research International, 85, 84–94. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691630148X?via%3Dihub 

11- Parvan, M., Sajjadi, S.E., & Minaiyan, M. (2017). Protective Effect of Two Extracts of Cydonia oblonga Miller (Quince) Fruits on Gastric Ulcer Induced by Indomethacin in Rats. International Journal of Preventive Medicine, 8: 58. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582508/#:~:text=Taken%20together%2C%20it%20is%20concluded,and%20by%20strengthening%20the%20protective

12- Rogers, K. pepsin biochemistry. Britannica. Retrieved from https://www.britannica.com/science/pepsin

13- Minaiyan, M., Ghannadi, A.R., Etemad, M., & Mahzouni, P. (2012). A study of the effects of Cydonia oblonga Miller (Quince) on TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Research in Pharmaceutical Sciences, 7(2): 103-110. Retrieved from http://rps.mui.ac.ir/index.php/jrps/article/view/276

14- Ulcerative colitis. MAYOCLINIC. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326#:~:text=Ulcerative%20colitis%20(UL%2Dsur%2D,over%20time%2C%20rather%20than%20suddenly.

15- Mirmohammadlu, M., Hosseini, S.H., Kamalinejad, M., Gavgani, M.E., Noubarani, M., & Eskandaria, M.R. (2015). Hypolipidemic, Hepatoprotective and Renoprotective Effects of Cydonia Oblonga Mill. Fruit in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 14(4), 1207–1214. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673949/

16- Gründemann, C., Papagiannopoulos, M., Lamy, E., & Mersch-Sundermann, V. (2011). Immunomodulatory properties of a lemon-quince preparation (Gencydo®) as an indicator of anti-allergic potency. Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, 18(8-9), 760-8. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/49776041_Immunomodulatory_properties_of_a_lemon-quince_preparation_GencydoR_as_an_indicator_of_anti-allergic_potency

17- Allergic Rhinitis (Hay Fever). Cleveland Clinic. Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8622-allergic-rhinitis-hay-fever

18- Zhoua, W., Abdusalama, E., Abliz, P., Reyim, N., Tian, S., Aji, Q., …Umar, A. (2014). Effect of Cydonia oblonga Mill. Fruit and leaf extracts on blood pressure and blood rheology in renal hypertensive rats. Journal of Ethnopharmacology, 152(3), 464-469. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874114000646

19- CAPTOPRIL. RxList. Retrieved from https://www.rxlist.com/consumer_captopril_capoten/drugs-condition.htm

20- Umar, A., Iskandar, G., Aikemu, A., Yiming, W., Zhou, W., Berké, B., … Moore, N. (2015). Effects of Cydonia oblonga Miller leaf and fruit flavonoids on blood lipids and anti-oxydant potential in hyperlipidemia rats. Journal of Ethnopharmacology, 169, 239-243. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25934516

21- Aslam, M., & Akbar Sial, A. (2014). Effect of Hydroalcoholic Extract of Cydonia oblonga Miller (Quince) on Sexual Behaviour of Wistar Rats. Advances in Pharmacological and Pharmaceutical Sciences, 2014, 282698. Retrieved from http://www.hindawi.com/journals/aps/2014/282698/

22- Sut. S., Dall’Acqua, S., Poloniato, G., Maggi, F. (2018). Preliminary evaluation of Quince (Cydonia oblonga Mill.) fruit as extraction source of antioxidant phytoconstituents for nutraceutical and functional food applications. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(3). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/326443098_Preliminary_evaluation_of_Quince_Cydonia_oblonga_Mill_fruit_as_extraction_source_of_antioxidant_phytoconstituents_for_nutraceutical_and_functional_food_applications

23- Carvalho, M., Silva, B.M., Silva, R., Valentão, P., Andrade, P.B., & Bastos, M.L. (2010). First report on Cydonia oblonga Miller anticancer potential: differential antiproliferative effect against human kidney and colon cancer cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(6), 3366-3370. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20192210

24- antiproliferative. Collins. Retrieved from https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/antiproliferative

25- Your lungs – an asthma attack. Health and Safety Executive. Retrieved from https://www.hse.gov.uk/asthma/lungs.htm

26- Janbaz, K. H., Shabbir, A., Mehmood, M.H., & Gilani,  A.H. (2013). Insight into Mechanism Underlying the Medicinal Use of Cydonia oblonga in Gut and Airways Disorders. The Journal of Animal & Plant Sciences, 23(1), 330-336. Retrieved from http://thejaps.org.pk/docs/v-23-1/51.pdf

27- Al-Snafi, A.E. (2016). A Review of Medicinal Plants with Broncho-Dilatory Effect-Part 1. Scholars Academic Journal of Pharmacy (SAJP), 5(7), 297-304. Retrieved from http://saspublisher.com/wp-content/uploads/2016/08/SAJP-57297-304.pdf

28- Farzaei, M.H., Shams-Ardekani, M.R., Abbasabadi, Z., & Rahim, R. (2013). Scientific Evaluation of Edible Fruits and Spices Used for the Treatment of Peptic Ulcer in Traditional Iranian Medicine. ISRN Gastroenterology, 2013, 136932. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770045/

29- Alizadeh, H., Rahnema, M., Semnani, S.N., & Hajizadeh, N. (2013). Detection of Compounds and Antibacterial Effect of Quince (Cydonia oblonga Miller) Extracts in vitro and in vivo. Journal of Biologically Active Products from Nature, 3(5-6), 303 – 309. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/263039441_Detection_of_Compounds_and_Antibacterial_Effect_of_Quince_Cydonia_oblonga_Miller_Extracts_in_vitro_and_in_vivo

30- Silva, B.M., Andrade, P., Ferreres, F., & Seabra, R.M. (2005). Composition of Quince (Cydonia oblonga Miller) seeds: phenolics, organic acids and free amino acids. Natural Product Research, 19(3), 275-281. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/8029577_Composition_of_Quince_Cydonia_oblonga_Miller_seeds_phenolics_organic_acids_and_free_amino_acids

31- Ashraf, M.U., Muhammad, G., Hussain, M.A., & Bukhari, S.N.A. (2016). Cydonia oblonga M., A Medicinal Plant Rich in Phytonutrients for Pharmaceuticals. Frontiers in Pharmacology, 7, 163. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4914572/

32- Hemmati, A.A., Kalantari, H., Jalali, A., Rezai, S., & Haghighi Zadeh, H. (2012). Healing effect of quince seed mucilage on T-2 toxin-induced dermal toxicity in rabbit. Experimental and Toxicologic Pathology, 64(3), 181-186. Retrieved from https://ur.booksc.me/book/13454205/edacab

33- Moghbel, A., & Tayebi, M. (2015). Quince Seeds Biopolymer: Extraction, Drying Methods and Evaluation. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, 10(3), e25392. Retrieved from https://sites.kowsarpub.com/jjnpp/articles/18418.html

34- Al-Snafi, A.E. (2016). The medical importance of Cydonia oblonga- A review. IOSR Journal Of Pharmacy, 6(6), 87-99. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/313742880_The_medical_importance_of_Cydonia_oblonga-A_review

35- Hemmati, A.A., & Mohammadian, F. (2000). An Investigation into the Effects of Mucilage of Quince Seeds on Wound Healing in Rabbit. Journal of Herbs Spices & Medicinal Plants Spices & Medicinal Plants, (4), 41-46. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/233117444_An_Investigation_into_the_Effects_of_Mucilage_of_Quince_Seeds_on_Wound_Healing_in_Rabbit

36- QUINCE. RxList. Retrieved from https://www.rxlist.com/quince/supplements.htm

37- Quince – Uses, Side Effects, and More. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-384/quince

38- Sajid, S.M., Zubair, M., Waqas, M., Nawaz, M., & Ahmad, Z. (2015). A Review on Quince (Cydonia oblonga): A Useful Medicinal Plant. Global Veterinaria, 14 (4), 517-524. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/287811528_A_Review_on_Quince_Cydonia_oblonga_A_Useful_Medicinal_Plant

39- Dysentery. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-dysentery

40- What is colic?. Sydney Gut Clinic (SGC). Retrieved from https://sydneygutclinic.com/causes-and-treatment-for-colic-in-adults/

منابع

1- Baroni, M.V., Gastaminza, J. Podio, N.S., Lingua, M.S., Wunderlin, D.A., Rovasio, J. L., … Ribotta, P.D. (2018). Changes in the Antioxidant Properties of Quince Fruit (Cydonia oblonga Miller) during Jam Production at Industrial Scale. Journal of Food Quality, 2018, 1460758. Retrieved from http://downloads.hindawi.com/journals/jfq/2018/1460758.pdf

2- Rather, G.A., Bhat, M.Y., Sana, S.S., Ali, A., Gul, M.Z., Nanda, A., & Hassan, M. (2020). Antioxidants in Fruits: Properties and Health benefits. Publisher: Springer, Singapore. 397-416. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/347436524_Quince

3- Postman, J. (2009). Cydonia oblonga: The Unappreciated Quince. Arnoldia, 67(1), 2-9. Retrieved from https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/20721500/Postman/Postman.2009.UnappreciatedQuince.Arnoldia67(1).pdf

4- Lahuf, A., Kareem, A., Mohammadali, M., & li, J. (2020). First Report of Alternaria alternata Causing Leaf Spot on Quince (Cydonia oblonga) in Iraq. Plant Disease, 104(5). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/338723682_First_Report_of_Alternaria_alternata_Causing_Leaf_Spot_on_Quince_Cydonia_oblonga_in_Iraq

5- Sabir, S., Qureshi, R., Arshad, M.G., & Amjad, M.S. (2015). Pharmacognostic and clinical aspects of Cydonia oblonga: A review. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 5(11), 850-855. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/286412498_Pharmacognostic_and_clinical_aspects_of_Cydonia_oblonga_A_review

6- PDR for herbal medicines. (2000). 2nd ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company

7- Fazeenah, A., & Quamri, M.A. (2019). BEHIDANA (CYDONIA OBLONGA MILLER.)-A REVIEW. World Journal of Pharmaceutical Research, 5(11), 79-94. Retrieved from

https://www.researchgate.net/publication/330684346_BEHIDANA_CYDONIA_OBLONGA_MILLER-A_REVIEW

8- Sharma, R., Joshi, V., & Rana, J. (2011). Nutritional composition and processed products of Quince (Cydonia oblonga Mill.). Indian Journal of Natural Products and Resources, 2(3), 354-357. Retrieved from http://nopr.niscair.res.in/bitstream/123456789/12741/1/IJNPR%202%283%29%20354-357.pdf

9- Singh, R. (2001). Encyclopaedic Dictionary of Bio-Medecine, volume-2 (H-Z). New Delhi: Sarup & Sons. Retrieved from  https://books.google.com/books?id=OmBGNPNAbngC&pg=PA413&lpg=PA413&dq=quince+seed+taste+like+bitter+almond&source=bl&ots=d5InEqJFmK&sig=AcfU3U2uCMp3ej1k1itRlsr_uAIxY4BC0g&hl=en&sa=X&ved=2ahUKEwis_emh-Yn2AhUiSPEDHTiLAkUQ6AF6BAhFEAM#v=onepage&q=quince%20seed%20taste%20like%20bitter%20almond&f=false

10- Kirtil, E., & Oztop, M.H. (2016). Characterization of emulsion stabilization properties of quince seed extract as a new source of hydrocolloid. Food Research International, 85, 84–94. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S096399691630148X?via%3Dihub 

11- Parvan, M., Sajjadi, S.E., & Minaiyan, M. (2017). Protective Effect of Two Extracts of Cydonia oblonga Miller (Quince) Fruits on Gastric Ulcer Induced by Indomethacin in Rats. International Journal of Preventive Medicine, 8: 58. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582508/#:~:text=Taken%20together%2C%20it%20is%20concluded,and%20by%20strengthening%20the%20protective

12- Rogers, K. pepsin biochemistry. Britannica. Retrieved from https://www.britannica.com/science/pepsin

13- Minaiyan, M., Ghannadi, A.R., Etemad, M., & Mahzouni, P. (2012). A study of the effects of Cydonia oblonga Miller (Quince) on TNBS-induced ulcerative colitis in rats. Research in Pharmaceutical Sciences, 7(2): 103-110. Retrieved from http://rps.mui.ac.ir/index.php/jrps/article/view/276

14- Ulcerative colitis. MAYOCLINIC. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ulcerative-colitis/symptoms-causes/syc-20353326#:~:text=Ulcerative%20colitis%20(UL%2Dsur%2D,over%20time%2C%20rather%20than%20suddenly.

15- Mirmohammadlu, M., Hosseini, S.H., Kamalinejad, M., Gavgani, M.E., Noubarani, M., & Eskandaria, M.R. (2015). Hypolipidemic, Hepatoprotective and Renoprotective Effects of Cydonia Oblonga Mill. Fruit in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 14(4), 1207–1214. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4673949/

16- Gründemann, C., Papagiannopoulos, M., Lamy, E., & Mersch-Sundermann, V. (2011). Immunomodulatory properties of a lemon-quince preparation (Gencydo®) as an indicator of anti-allergic potency. Phytomedicine: International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, 18(8-9), 760-8. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/49776041_Immunomodulatory_properties_of_a_lemon-quince_preparation_GencydoR_as_an_indicator_of_anti-allergic_potency

17- Allergic Rhinitis (Hay Fever). Cleveland Clinic. Retrieved from https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8622-allergic-rhinitis-hay-fever

18- Zhoua, W., Abdusalama, E., Abliz, P., Reyim, N., Tian, S., Aji, Q., …Umar, A. (2014). Effect of Cydonia oblonga Mill. Fruit and leaf extracts on blood pressure and blood rheology in renal hypertensive rats. Journal of Ethnopharmacology, 152(3), 464-469. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874114000646

19- CAPTOPRIL. RxList. Retrieved from https://www.rxlist.com/consumer_captopril_capoten/drugs-condition.htm

20- Umar, A., Iskandar, G., Aikemu, A., Yiming, W., Zhou, W., Berké, B., … Moore, N. (2015). Effects of Cydonia oblonga Miller leaf and fruit flavonoids on blood lipids and anti-oxydant potential in hyperlipidemia rats. Journal of Ethnopharmacology, 169, 239-243. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25934516

21- Aslam, M., & Akbar Sial, A. (2014). Effect of Hydroalcoholic Extract of Cydonia oblonga Miller (Quince) on Sexual Behaviour of Wistar Rats. Advances in Pharmacological and Pharmaceutical Sciences, 2014, 282698. Retrieved from http://www.hindawi.com/journals/aps/2014/282698/

22- Sut. S., Dall’Acqua, S., Poloniato, G., Maggi, F. (2018). Preliminary evaluation of Quince (Cydonia oblonga Mill.) fruit as extraction source of antioxidant phytoconstituents for nutraceutical and functional food applications. Journal of the Science of Food and Agriculture, 99(3). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/326443098_Preliminary_evaluation_of_Quince_Cydonia_oblonga_Mill_fruit_as_extraction_source_of_antioxidant_phytoconstituents_for_nutraceutical_and_functional_food_applications

23- Carvalho, M., Silva, B.M., Silva, R., Valentão, P., Andrade, P.B., & Bastos, M.L. (2010). First report on Cydonia oblonga Miller anticancer potential: differential antiproliferative effect against human kidney and colon cancer cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(6), 3366-3370. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20192210

24- antiproliferative. Collins. Retrieved from https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/antiproliferative

25- Your lungs – an asthma attack. Health and Safety Executive. Retrieved from https://www.hse.gov.uk/asthma/lungs.htm

26- Janbaz, K. H., Shabbir, A., Mehmood, M.H., & Gilani,  A.H. (2013). Insight into Mechanism Underlying the Medicinal Use of Cydonia oblonga in Gut and Airways Disorders. The Journal of Animal & Plant Sciences, 23(1), 330-336. Retrieved from http://thejaps.org.pk/docs/v-23-1/51.pdf

27- Al-Snafi, A.E. (2016). A Review of Medicinal Plants with Broncho-Dilatory Effect-Part 1. Scholars Academic Journal of Pharmacy (SAJP), 5(7), 297-304. Retrieved from http://saspublisher.com/wp-content/uploads/2016/08/SAJP-57297-304.pdf

28- Farzaei, M.H., Shams-Ardekani, M.R., Abbasabadi, Z., & Rahim, R. (2013). Scientific Evaluation of Edible Fruits and Spices Used for the Treatment of Peptic Ulcer in Traditional Iranian Medicine. ISRN Gastroenterology, 2013, 136932. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3770045/

29- Alizadeh, H., Rahnema, M., Semnani, S.N., & Hajizadeh, N. (2013). Detection of Compounds and Antibacterial Effect of Quince (Cydonia oblonga Miller) Extracts in vitro and in vivo. Journal of Biologically Active Products from Nature, 3(5-6), 303 – 309. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/263039441_Detection_of_Compounds_and_Antibacterial_Effect_of_Quince_Cydonia_oblonga_Miller_Extracts_in_vitro_and_in_vivo

30- Silva, B.M., Andrade, P., Ferreres, F., & Seabra, R.M. (2005). Composition of Quince (Cydonia oblonga Miller) seeds: phenolics, organic acids and free amino acids. Natural Product Research, 19(3), 275-281. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/8029577_Composition_of_Quince_Cydonia_oblonga_Miller_seeds_phenolics_organic_acids_and_free_amino_acids

31- Ashraf, M.U., Muhammad, G., Hussain, M.A., & Bukhari, S.N.A. (2016). Cydonia oblonga M., A Medicinal Plant Rich in Phytonutrients for Pharmaceuticals. Frontiers in Pharmacology, 7, 163. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4914572/

32- Hemmati, A.A., Kalantari, H., Jalali, A., Rezai, S., & Haghighi Zadeh, H. (2012). Healing effect of quince seed mucilage on T-2 toxin-induced dermal toxicity in rabbit. Experimental and Toxicologic Pathology, 64(3), 181-186. Retrieved from https://ur.booksc.me/book/13454205/edacab

33- Moghbel, A., & Tayebi, M. (2015). Quince Seeds Biopolymer: Extraction, Drying Methods and Evaluation. Jundishapur Journal of Natural Pharmaceutical Products, 10(3), e25392. Retrieved from https://sites.kowsarpub.com/jjnpp/articles/18418.html

34- Al-Snafi, A.E. (2016). The medical importance of Cydonia oblonga- A review. IOSR Journal Of Pharmacy, 6(6), 87-99. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/313742880_The_medical_importance_of_Cydonia_oblonga-A_review

35- Hemmati, A.A., & Mohammadian, F. (2000). An Investigation into the Effects of Mucilage of Quince Seeds on Wound Healing in Rabbit. Journal of Herbs Spices & Medicinal Plants Spices & Medicinal Plants, (4), 41-46. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/233117444_An_Investigation_into_the_Effects_of_Mucilage_of_Quince_Seeds_on_Wound_Healing_in_Rabbit

36- QUINCE. RxList. Retrieved from https://www.rxlist.com/quince/supplements.htm

37- Quince – Uses, Side Effects, and More. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-384/quince

38- Sajid, S.M., Zubair, M., Waqas, M., Nawaz, M., & Ahmad, Z. (2015). A Review on Quince (Cydonia oblonga): A Useful Medicinal Plant. Global Veterinaria, 14 (4), 517-524. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/287811528_A_Review_on_Quince_Cydonia_oblonga_A_Useful_Medicinal_Plant

39- Dysentery. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/digestive-disorders/what-is-dysentery

40- What is colic?. Sydney Gut Clinic (SGC). Retrieved from https://sydneygutclinic.com/causes-and-treatment-for-colic-in-adults/