شنبه 08 ارديبهشت 1403
در صورتی که یکی از نمایندگان فروش نیوشا رو می شناسید، برای خرید محصول به وی مراجعه نمایید. برای یافتن نمایندگان فروش، به شبکه های اجتماعی مراجعه نموده و هشتگ نیوشا را سرچ نمایید. در صورت عدم توانایی یافتن نماینده فروش، فرم بالا را تکمیل نمایید.
انتخاب تصویر

استعلام امتیاز

نمایش امتیاز

جمع امتیازات

امتیاز سفارش:
0
امتیاز کل مشتری:
0

جوایز قابل انتخاب

شیوه‌های کسب امتیاز
هر 250 هزار ریال
1 امتیاز
  • این امتیاز صرفا برای استفاده مشتریان وفادار بوده و به ازای ثبت سفارش برای مشتریان محاسبه می گردد.
  • بعد از هر سفارشی که نماینده فروش برای مشتری ثبت می کند، از طریق پیامک امتیاز حاصل از سفارش جدید و امتیاز کل اعلام خواهد شد.
  • معیار شناسایی مشتری وفادار و دریافت امتیاز در این باشگاه (آدرس) می باشد.

کتان: گیاهشناسی، خواص و توصیه‌های قبل از مصرف

تخم کتان نیوشا

نام تجاری گیاه:

Flax

نام علمی گیاه:

Linum usitatissimum L.

تاریخچه و گیاهشناسی:

کتان یا بَزرَک یکی از قدیمی‌‌ترین محصولات زراعی است؛ شواهد نشان می‌دهند که کشت این گیاه به هزاران سال قبل (1) (حدود 10 هزار سال قبل از میلاد مسیح) برمی‌گردد. (2) بین سال‌های 4000 و 2000 سال قبل از میلاد مسیح، کشت کتان در خاورمیانه و کشورهای هم مرز با دریای مدیترانه پیشه‌ای رایج شد. (2) کتان از دوران باستان در سرزمین‌های ساحلی مدیترانه، آسیای صغیر، مصر، الجزایر، تونس، اسپانیا، ایتالیا، یونان (1) و چین کشت می‌شده است. (2) منشأ این گیاه مشخص نیست؛ عده‌ای آن را بومی نواحی بین خلیج فارس و دریای خزر و سیاه می‌دانند و برخی دیگر منشأ آن را به هند نسبت می‌دهند. (1) کاربرد اولیه کتان هم مورد بحث است. براساس شواهد باستان‌شناسی، می‌گویند که ابتدا از الیاف ساقه کتان استفاده می‌کردند. (3)  

امروزه، در سراسر دنیا کتان بیشتر به منظور بهره‌برداری از روغن (1) و لعابِ (4) دانه‌ها و الیاف ساقه کشت می‌شود. (1) کانادا بالاترین سطح زیر کشت و تولید کتان را دارد. پس از آن، چین، ایالات متحده آمریکا، هند و اتحادیه اروپا قرار دارند. (3)

این گیاه براساس ویژگی‌های زراعی و کاربرد به سه نوع تقسیم می‌شود: کتان روغنی، کتان فیبری و کتان روغنی- فیبری. (5) واریته‌هایی که برای مصرف انسانی پرورش داده می‌شوند با واریته‌هایی که برای تولید فیبر پرورش داده می‌شوند متفاوتند. (6) برخی منابع، برای تخم کتانی که مصرف انسانی خوراکی دارد از عبارت Flaxseed و برای تخم کتانی که مصرف صنعتی دارد از عبارت Linseed استفاده می‌کنند. (2) معمولاً برای مصرف انسانی، از تخم کتان به صورت کامل، آسیاب شده، روغن تخم کتان و تخم کتان تا حدی چربی‌زدایی شده استفاده می‌کنند. (7)

 نام گیاه شناسی گیاه کتان، Linum usitatissimum است. (1) نام جنس گیاه یعنی Linum از واژه‌ سلتی lin به معنای «نخ» گرفته شده و نام گونه آن، usitatissimum (که توسط لینه نامگذاری شده) به معنای «بسیار مفید» است. این نام مستقیماً به کاربردهای گوناگون این گیاه و اهمیت آنها در دوران باستان اشاره دارد؛ (8) از الیاف این گیاه در نساجی، از دانه‌اش برای استخراج روغن و از کنجاله‌اش برای غذا استفاده می‌کردند. (1)

کتان، گیاه معجزه‌آسای طبیعت است. امروزه، این دانه روغنی را به عنوان یک سوپرفود می‌شناسند (1) و تقاضا برای آن افزایش یافته است چون علاوه بر اینکه دارای پروفایل مواد مغذی منحصر‌به‌فرد (به ویژه اسید چرب اُمگا -3، لیگنان‌ها و فیبر) است، (9) فواید فراوانی هم برای سلامتی دارد. (1) در سال 2005، در ایالات متحده حدود 200 محصول غذایی و مراقبت شخصی جدید حاوی کتان یا اجزاء تشکیل‌دهنده کتان به بازار معرفی شدند؛ این امر نشان می‌دهد محصولات بر پایه کتان بالاترین ظرفیت رشد را در بازار سوپرفودها دارند. (3)

کتان گیاهی علفی و یکساله است که تا ارتفاع 60-120 سانتی متر رشد می‌کند. این گیاه متعلق به جنس لینوم (Linum) و خانواده لیناسه (Linaceae) است. (1) جنس لینوم از حدود 230 گونه تشکیل شده اما کتان زراعی (اهلی شده) تنها گونه دارای اهمیت اقتصادی است که برای استفاده از الیاف و روغنش کشت می‌شود. (8) ارقامی که بیشتر برای استفاده از دانه (تخم کتان) و یا روغن کشت می‌شوند، نسبتاً کوتاه هستند و تعداد شاخه‌های ثانویه و کپسول‌های حاوی دانه آنها بیشتر است. ارقامی که به‌منظور استفاده از الیاف پرورش داده می‌شوند، بلند با ساقه‌های مستقیم توخالی هستند و شاخه‌های ثانویه کمتری دارند. (3) ساقه، شاخه‌ها و برگ‌های کتان ظریف و نازک هستند. این گیاه برگ‌های سبز-خاکستری به طول حداکثر 3.8 سانتی‌متر، خطی، سرنیزه‌ای و تخم مرغی با لبه‌های صاف و گل‌های معمولاً آبی، گاهی بنفش مایل به آبی یا سفید دارد. ریشه گیاه کوتاه، دوکی شکل و به رنگ زرد روشن است. میوه، کپسولی تقریباً کروی شکل، به طول 6 تا 8 میلی‌متر در انتهای یک ساقه‌ی راست یا کمی خمیده است. کپسول‌ها پنج سلول دارند که هر سلول 2 دانه دارد. (1) دانه‌ها براق، مسطح، بیضی شکل با یک سر تیز و 4 تا 6 میلی‌متر هستند. (6)  

دو گروه تخم کتان وجود دارد: قهوه‌ای تیره و طلایی درخشان (7) (زرد). (1) دانه‌ها پوسته سختی دارند و رنگ پوسته بسته به اینکه کتان از واریته طلایی است یا قهوه‌ای، از کهربایی سیر تا قهوه‌ای مایل به قرمز متغیر است. (10) براساس مطالعه‌ای، دو گروه تخم کتان از نظر ارزش غذایی یا ایمنی تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. تخم کتان قهوه‌ای سرشار از اسید چرب اُمگا-3 به نام آلفا-لینولنیک اسید (ALA) است. تخم کتان زرد یکی از این دو نوع است: یک نوع آن واریته‌ای تولید شده در ایالات متحده به نام اُمگا که به اندازه کتان قهوه‌ای سرشار از اسید چرب ALA است. نوع دوم، یک کتان کاملاً متفاوت به نام سولین (با نام تجاری لینولا) که میزان اسید چرب ALA آن کم است. (4)

دانستنی های کشاورزی

گیاهشناسی و نحوه زراعت (کاشت، داشت، برداشت) کتان یا بزرک

خواص کتان:

خواص کتان:

مواد موثره و ارزش تغذیه ای کتان

ترکیبات تخم کتان بسته به ژنتیک، محیط رشد و روش فرآوری آن متفاوت است. (10) براساس آنالیز انجام شده توسط کمیسیون غلات کانادا، این دانه روغنیِ لعاب‌دار سرشار از چربی، پروتئین و فیبر رژیمی است. (9)

پروتئین و اسید امینه

مقدار پروتئین کل در تخم کتان بین 20 تا 30 درصد است. (9) اگرچه، با افزایش محتوای روغن آن، مقدار پروتئین کاهش می‌یابد.

  • الگوی اسید آمینه پروتئین تخم کتان شبیه به دانه سویا (یکی از مغذی‌ترین پروتئین‌های گیاهی) است. تخم کتان قهوه‌ای حاوی همه 9 اسید آمینه ضروری برای انسان شامل هیستیدین، ایزولوسین، لوسین، لیزین، متیونین، فنیل آلانین، ترئونین، والین و تریپتوفان است.
  • همچنین، این دانه فاقد گلوتن است. بنابراین، برای افراد حساس به گلوتن گزینه مناسبی است. (10)   
  • مقایسه پروفایل تغذیه‌ای دانه‌های روغنی مختلف شامل تخم کتان، دانه چیا، دانه کنجد، دانه گلرنگ و مغز تخمه آفتابگردان نشان داد که تخم کتان بعد از مغز تخمه آفتابگردان، بیشترین میزان پروتئین را دارد. بعد از تخم کتان، به ترتیب دانه کنجد، دانه چیا و دانه گلرنگ قرار دارند. (9)

اسید چرب

تخم کتان از دیرباز به‌دلیل دارا بودن چربی زیاد، که ترکیبی منحصر‌به‌فرد از اسیدهای چرب را فراهم می‌کند، ارزشمند بوده است.

ترکیب اسید چرب روغن کتان شامل 57 درصد اسیدهای چرب چند غیراشباع اُمگا-3 (10) (به‌ویژه آلفا-لینولنیک اسید(4))، 16 درصد اسیدهای چرب چند غیراشباع اُمگا-6، 18 درصد اسیدهای چرب تک غیراشباع و 9 درصد اسیدهای چرب اشباع است. (10) در مقایسه با سایر دانه‌های روغنی مثل دانه چیا، دانه کنجد، دانه گلرنگ و مغز تخمه آفتابگردان، تخم کتان بیشترین میزان اسیدهای چرب چند غیراشباع را دارد. (9)

فیتواسترول ها

عمده فیتواسترول موجود در روغن تخم کتان بتا-سیتواسترول و پس از آن، کمپسترول، استیگماسترول و دلتا 5-اوناسترول هستند. (62)

توکوفرول ها

توکوفرول‌ها آنتی اکسیدان‌های قوی (63) و گروهی از ترکیبات محلول در چربی با فعالیت ویتامین E هستند. (64)

عمده توکوفرول موجود در روغن تخم کتان گاما-توکوفرول است. (62) گاما-توکوفرول آنتی اکسیدانی است که از پروتئین‌ها و چربی‌های سلول در برابر اکسیداسیون محافظت می‌کند، باعث دفع سدیم در ادرار می‌شود که به کاهش فشار خون کمک می‌کند و در کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی، برخی از سرطان‌ها و بیماری آلزایمر مؤثر است. (10)

کربوهیدرات ها

مقدار کربوهیدرات تخم کتان کم است، (10) اما منبع خوبی از هر دو نوع فیبر رژیمی محلول و نامحلول در آب است. تخم کتان حاوی 35 تا 45 درصد فیبر بوده که دو سوم آن فیبر نامحلول و یک سوم آن فیبر محلول است. فیبر نامحلول شامل سلولز، هِمی‌سلولز و لیگنین است. به‌نظر می‌رسد بیشترین فیبر محلول تخم کتان، لعاب (موسیلاژ) پوسته آن است که عمدتاً از پلی‌ساکاریدهای محلول در آب تشکیل می‌شود. (65) فیبر موجود در تخم کتان از دانه کنجد و مغز تخمه آفتابگردان بیشتر است. (9)

مواد معدنی

تخم کتان منبع خوبی از مواد معدنی به‌ویژه فسفر، منیزیم، کلسیم، آهن، روی و مقدار بسیار کمی سدیم است. (9)

یک قاشق غذاخوری تخم کتان آسیاب شده حاوی 34 میلی‌گرم منیزیم است؛ تقریباً برابر با مقدار منیزیم موجود در 250 میلی‌لیتر ماست کم چرب حاوی میوه یا نصف یک سینه مرغ سرخ شده (140 گرم).

مقدار پتاسیم یک قاشق غذاخوری تخم کتان آسیاب شده تقریباً با مقدار پتاسیم موجود در یک لیوان چای دم کشیده (175 میلی‌لیتر) یا یک عدد تخم مرغ آب پز و کاملاً سفت شده برابر است (حدود 66 میلی‌گرم). (10)

ویتامین ها

تخم کتان حاوی انواع ویتامین‌های محلول در آب و محلول در چربی مانند ویتامین A (9)، C، E، گروه B (شامل تیامین (B1)، ریبوفلاوین (B2)، نیاسین (B3 پنتوتنیک اسید (B5 پیریدوکسین (B6)، بیوتین (B7)، فولیک اسید (B9) و ویتامین K (به شکل فیلوکوئینون، شکل گیاهی این ویتامین) است. ویتامین K در شکل‌گیری پروتئین‌هایی که در لخته شدن خون و استخوان‌سازی دخیل هستند، نقش بسیار مهمی دارد. (10)

ترکیبات فنولی

بسیاری از ترکیبات فنولی ضدسرطان و آنتی اکسیدان هستند. تخم کتان حاوی حداقل سه نوع ترکیب فنولی به نام‌های فنولیک اسیدها (حدود 1 درصد)، فلاونوئیدها (35 تا 70 میلی‌گرم به ازای هر 100 گرم) و لیگنان‌ها (1 تا 26 میلی‌گرم به ازای هر گرم) است.

لیگنان‌ها بخشی از کربوهیدرات‌های دیواره سلولی گیاه هستند و آنها را فیتواستروژن (استروژن گیاهی) درنظر می‌گیرند؛ این ترکیبات میزان هورمون‌ها مانند استروژن (از هورمون‌های جنسی زنانه) را متعادل می‌کنند. همچنین، یافته‌ها نشان می‌دهند که لیگنان‌ها مانند فیتواستروژن‌های سویا، به کاهش علائم یائسگی کمک می‌کنند.

میزان لیگنان تخم کتان حداقل 75 برابر بیشتر از هر منبع گیاهی دیگری است. لیگنان اصلی موجود در آن، سکوایزولاریسیرسینول دیگلوکوزید (SDG) است.

ترکیب تقریبی یک قاشق غذاخوری تخم کتان کامل، آسیاب شده و روغن تخم کتان:

  •  یک قاشق غذاخوری تخم کتان کامل (11 گرم): انرژی (50 کیلوکالری)، چربی کل (4.5 گرم)، اسید چرب ALA (2.5 گرم)، پروتئین (2.2 گرم)، کربوهیدرات کل (3 گرم)، فیبر رژیمی کل (3 گرم).
  • یک قاشق غذاخوری تخم کتان آسیاب شده (8 گرم): انرژی (36 کیلوکالری)، چربی کل (3.3 گرم)، اسید چرب ALA (1.8 گرم)، پروتئین (1.6 گرم)، کربوهیدرات کل (2.3 گرم)، فیبر رژیمی کل (2.2 گرم).
  • یک قاشق غذاخوری روغن تخم کتان (14 گرم): انرژی (124 کیلوکالری)، چربی کل (14 گرم)، اسید چرب ALA (8 گرم). (10)

* کربوهیدرات کل شامل قندها، نشاسته‌ها و فیبر رژیمی کل است.

ارزش تغذیه‌ای هر 100 گرم تخم کتان (منبع: وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA)): 

انرژی (534 کیلوکالری)، پروتئین (18.29 گرم)، لیپید کل (42.16 گرم)، کربوهیدرات (28.88 گرم)، فیبر رژیمی (27.3 گرم)، کلسیم (255 میلی‌گرم)، آهن (5.73 میلی‌گرم)، منیزیم (392 میلی‌گرم)، فسفر (642 میلی‌گرم)، سدیم (30 میلی‌گرم)، روی (4.34 میلی‌گرم)، ویتامین C (0.6 میلی‌گرم)، تیامین یا ویتامینB1 (1.644میلی‌گرم)، ریبوفلاوین یا ویتامین B2 (0.161 میلی‌گرم)، نیاسین یا ویتامین B3 (3.080 میلی‌گرم)، پیریدوکسین یا ویتامین B6 (0.473 میلی‌گرم)، ویتامین E (0.31 میلی گرم). (9)

enlightenedبرای جذب حداکثر مواد مغذی، توصیه اکثر متخصصین تغذیه مصرف تخم کتان به‌شکل آسیاب شده است تا تخم کتان کامل! زیرا شکل آسیاب شده آن راحت‌تر هضم می‌شود. تخم کتان کامل ممکن است از روده به صورت هضم نشده عبور کند که به‌معنی عدم دریافت تمام مواد مغذی آن است. (66)  تخم کتان آسیاب شده را می‌توان به‌تنهایی خورد؛ روی غلات، ماست و سایر مواد‌غذایی پاشید یا در پخت‌و‌پز استفاده کرد.

enlightenedمانند سایر منابع فیبر، تخم کتان را هم باید با مقدار زیادی آب یا مایعات دیگر مصرف کرد. (66)

enlightenedاز دیرباز، در ایران، از تخم کتان قهوه‌ای تفت داده شده در غذاها استفاده می‌کرده‌اند. (4)

enlightened آژانس نظارتی مکمل‌های دارویی آلمان (کمیسیون E) استفاده از تخم کتان را برای یبوست و التهاب پوست تأیید کرده است. (67)

enlightenedتخم کتان اساساً حاوی لعاب و روغن است. (4) لعاب استخراج شده از آن را به ملیّن‌ها و شربت‌های سرفه اضافه می‌کنند. (10)

enlightenedاگر روغن تخم کتان با غذا مصرف شود، راحت‌تر جذب بدن می‌شود. (67)

enlightenedتخم کتان مزه‌ بسیار لعابی (موسیلاژی) دارد اما کاملاً بدون بو است. (1)

enlightenedمنبع شناخته‌شده‌ اسیدهای چرب چند غیراشباع اُمگا-3، ماهیان آبهای شور هستند، اما تخم کتان نیز منبع گیاهی مهم ALA (اسید چرب اُمگا-3) است و نسبت اُمگا-6 به اُمگا-3 پایینی دارد. همچنین، برای حفظ تعادل پروفایل لیپید سرم خون (کلسترول کل، LDL، HDL، تری گلیسرید و ...) مفید است. بنابراین، این دانه می‌تواند جایگزین مناسبی برای منابع اسیدهای چرب چند غیراشباع اُمگا-3 باشد، به‌خصوص برای گیاهخواران، افرادی که به ماهی حساسیت دارند(6) و یا آنهایی که زیاد به غذاهای دریایی دسترسی ندارند. (9)

enlightenedروش نگهداری تخم کتان: تخم کتان باید دور از نور، در ظرف دربسته نگهداری شود. (67)

enlightenedتخم کتان آسیاب شده سریع اکسید (رَنسید یا فاسد) می‌شود. تخم کتان فاسد شده بو و طعم بدی دارد. پس، برای اینکه تخم کتان آسیاب شده سریع فاسد نشود، آن را در فریزر یا یخچال نگهدارید. (68)  

تخم کتان:

به‌طور کلی، می‌توانید روزی 1.5 تا 3 قاشق غذاخوری تخم کتان مصرف کنید.

روغن کتان:

  • خوراکی: روزانه یک تا دو قاشق غذاخوری (15 تا 30 میلی­‌لیتر) به صورت مستقیم و یا همراه با غذا، سالاد و نوشیدنی میل کنید.
  •  موضعی: مقداری از این روغن را روی مفاصل، ترک‌های پوستی و کف سر بمالید و به آرامی ماساژ دهید.

دوزهای خوراکی زیر نیز توصیه شده‌اند:

  • کاهش تجمع پلاکت (عدم لخته شدن خون): روزی 1 تا 2 قاشق غذاخوری سرپر روغن تخم کتان.
  • یبوست: 2 قاشق چایخوری تخم کتان کامل یا کوبید شده (نه آسیاب شده) با حداقل 150 میلی‌لیتر آب یا مایع دیگر، روزی 2 تا 3 بار. (67)
  • درد پستان (ماستالژی): در مطالعات، به مدت 2 ماه، روزی 25 گرم پودر تخم کتان یا به مدت سه ماه، روزی یک مافین حاوی 25 گرم تخم کتان مصرف شده است. (69)

به‌طور کلی، می‌توانید تخم کتان را در هر زمان از روز مصرف کنید؛ بهترین زمان مصرف تخم کتان به‌علت مصرف آن نیز بستگی دارد. مثلاً:

- قبل از غذا: به‌نظر می‌رسد فیبر تخم کتان احساس گرسنگی را کاهش می‌دهد. بنابراین، خوردن آن قبل از وعده غذایی ممکن است باعث کاهش میزان غذای مصرفی شود. (69)

- بعد از غذا: به‌دلیل مقدار زیاد فیبر محلول در تخم کتان، خوردن آن پس از وعده غذایی سطح قند خون را کاهش و سطح انسولین را افزایش می‌دهد. (70)

عوارض جانبی و واکنش های حساسیت زا

مصرف خوراکی

مصرف خوراکی تخم کتان در مقادیر توصیه شده برای بسیاری از افراد بزرگسال ایمن به‌نظر می‌رسد. (69) با‌این‌حال، مصرف مقدار زیاد آن همراه با آب بسیار کم می‌تواند باعث نفخ و گاز معده شود. (71)

مشکلات گوارشی

  • برای افرادی که عادت به خوردن مقدار زیاد فیبر ندارند، گنجاندن سریع تخم کتان در رژیم غذایی می‌تواند باعث مشکلات گوارشی خفیفی مثل نفخ، گاز معده، درد شکمی، حالت تهوع (72) و یبوست شود. (73) بهتر است این افراد با دوزهای کم شروع کنند. (72) همچنین، این مشکل می‌تواند زمانی رخ دهد که مقدار زیادی فیبر با آب کافی مصرف نشود چون آب برای عبور فیبر از سیستم گوارش ضروری است. (73)

 

  • افزودن تخم کتان به رژیم غذایی ممکن است تعداد دفعات حرکت روده را نیز افزایش دهد چون تخم کتان یک ملیّن طبیعی است؛ (72) مصرف مقدار مجاز آن، از یبوست جلوگیری کرده و باعث حرکات روده‌ای منظم و سالم می‌شود. با‌این‌حال، مصرف بیش از حد آن، حتی ممکن است در برخی از موارد و در افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر (IBS) باعث اسهال شود. افراد مبتلا به IBS از مصرف تخم کتان خودداری نمایند. (74)

 

  • بیمارانی که از انقباضات غیرطبیعی دستگاه گوارش، بیماری کاردیا (قسمتی از معده که نزدیک به مری است) یا مِگاکولون (گشاد شدن غیرطبیعی روده بزرگ) رنج می‌برند، (75) باید قبل از مصرف تخم کتان با پزشک مشورت نمایند.

 

  • با‌این‌وجود، در اکثر افراد می‌توان با افزایش تدریجی مقدار فیبر مصرفی و نوشیدن آب کافی، از علائم منفی مصرف زیاد فیبر جلوگیری کرد. (73)

انسداد دستگاه گوارش

  • افراد مبتلا به انسداد روده، تنگی مری، روده ملتهب (متورم) (69) یا فلج روده (اختلال در عملکرد حرکتی روده) (75) باید از مصرف تخم کتان پرهیز کنند. فیبر زیاد موجود در تخم کتان ممکن است انسداد را بدتر کند. (69) افراد دارای مشکل بلع یا هرگونه مشکل گلو، باید هنگام خوردن تخم کتان بیشتر احتیاط کنند.

 

  • هر 10-15 گرم تخم کتان باید با حداقل 150 میلی‌لیتر آب یا مایع دیگری مصرف شود. مصرف تخم کتان بدون مقدار کافی مایعات ممکن است باعث متورم شدن آن، بسته شدن راه گلو یا مری و حتی خفگی شود. (75)

بارداری و شیردهی

بارداری: مصرف خوراکی تخم کتان در دوران بارداری ناایمن به‌نظر می‌رسد. تخم کتان می‌تواند شبیه هورمون استروژن عمل کند. به‌عقیده برخی از پزشکان، این عملکرد ممکن است به بارداری آسیب برساند، اما شواهد بالینی معتبری درباره اثر تخم کتان بر بارداری ارائه نشده است. (69)

شیردهی: عوارض جانبی احتمالیِ کم اهمیتی وجود دارند که بر شیردهی یا نوزاد اثر می‌گذارند. اگرچه تخم کتان سمّی نیست، اما به‌دلیل اثر استروژنی‌اش، در دوران شیردهی آن را به‌صورت متعادل مصرف کرده و از مصرف طولانی مدت آن پرهیز نمایید. (76) توصیه می‌شود قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

کودکان

مصرف تخم کتان به‌دلیل اثر استروژنی آن، به کودکان زیر 12 سال توصیه نمی‌شود. (75)

دیابت

براساس برخی شواهد، تخم کتان می‌تواند قند خون را کاهش دهد. پس، ممکن است اثر برخی از داروهای دیابت را افزایش دهد و قند خون تا حد زیادی افت کند. بنابراین، اگر مبتلا به دیابت هستید و تخم کتان مصرف می‌کنید، قند خون خود را در فواصل زمانی نزدیک کنترل کنید. 

فشار خون بالا

تخم کتان ممکن است فشار خون دیاستولیک (عدد پایینی) را کاهش دهد. به‌لحاظ تئوری، مصرف تخم کتان ممکن است باعث افت بیش از حد فشار خون در افراد مبتلا به فشار خون بالا که داروی فشار خون نیز مصرف می‌کنند، شود. 

فشار خون پایین

تخم کتان و روغن کتان ممکن است فشار خون دیاستولیک (عدد پایینی) را کاهش دهد. به لحاظ تئوری، مصرف تخم کتان و روغن کتان ممکن است باعث افت بیش از حد فشار خون در افراد با فشار خون پایین شود.

شرایط حساس به هورمون مانند سرطان‌ سینه، سرطان رحم، سرطان تخمدان، اندومتریوز یا فیبروئیدهای رحم

تخم کتان ممکن است تا حدی شبیه هورمون استروژن عمل کند. به همین دلیل، این نگرانی وجود دارد که شرایط حساس به هورمون را بدتر کند. با‌این‌حال، برخی تحقیقات آزمایشگاهی و حیوانی اولیه بر این موضوع اشاره دارند که تخم کتان ممکن است مخالف استروژن عمل کند و در برابر سرطان وابسته به هورمون محافظ باشد. با این وجود، تا زمانی که اطلاعات بیشتری در این مورد بدست آید، اگر شرایط حساس به هورمون دارید، از استفاده بیش از حد از تخم کتان و روغن کتان خودداری کنید. (69)

مشکلات پروستات

در مورد اینکه آیا تخم کتان یا روغن آن اثری بر پروستات یا خطر ابتلا به سرطان پروستات دارد یا خیر، شواهد ضد و نقیضی وجود دارد. (71) محصولاتی حاوی «تخم کتانِ تا حدودی چربی‌زدایی شده» هم در دسترس هستند؛ این نوع تخم کتان میزان آلفا-لینولنیک اسید کمتری دارد. برخی از آقایان این محصولات را انتخاب می‌کنند چون شنیده‌اند که آلفا-لینولنیک اسید ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. اما به یاد داشته باشید که منبع آلفا-لینولنیک اسید مهم است؛ آلفا-لینولنیک اسید حاصل از منابع لبنی و گوشتی با سرطان پروستات رابطه مستقیم دارد، اما به‌نظر می‌رسد آلفا-لینولنیک اسید حاصل از منابع گیاهی مانند تخم کتان بر خطر ابتلا به سرطان پروستات تأثیری ندارد. پس، احتمالاً آقایان نباید نگران آلفا-لینولنیک اسید تخم کتان باشند. (69)

با این وجود، چنانچه مبتلا به سرطان پروستات هستید یا احمال ابتلا به آن در شما وجود دارد، از خوردن مقدار زیاد تخم کتان و روغن کتان پرهیز نمایید.

تری گلیسرید بالا

تخم کتانِ تا حدودی چربی‌زدایی شده (تخم کتان با آلفا-لینولنیک اسید کمتر) ممکن است میزان تری گلیسرید خون را افزایش دهد. پس، اگر تری گلیسرید خون شما خیلی بالا است، تخم کتان چربی‌زدایی شده مصرف نکنید. (69)

اختلالات خونریزی

مقدار زیاد اسیدهای چرب اُمگا -3 ممکن است رقیق‌کننده خون باشد. (72) پس، تخم کتان و روغن آن ممکن است سرعت لخته شدن خون را آهسته نماید. (69) چنانچه اختلال خونریزی دارید یا از داروهای رقیق‌کننده خون استفاده می‌کنید، قبل از گنجاندن تخم کتان یا روغن کتان در رژیم غذایی خود با پزشکتان مشورت کنید. (72)

جراحی

چون روغن تخم کتان ممکن است سرعت لخته شدن خون را کاهش دهد، دو هفته قبل از عمل جراحی از مصرف تخم کتان یا روغن آن خودداری کنید. (71)

ترکیبات ضد‌تغذیه‌ای (آنتاگونیست‌های مواد مغذی)

تخم کتان به‌دلیل اینکه دارای پروتئین با کیفیت بالا، (77) لیگنان‌ها، (66) فیبر رژیمی و اسید چرب ALA (نوعی اُمگا-3) است، یک سوپرفود محسوب می‌شود. (77) با‌این‌حال، وجود عوامل ضد‌تغذیهای مانند گلیکوزیدهای سیانوژنیک، (65)  فیتیک اسید و اُگزالات (10) در تخم کتان، مصرف آن به‌عنوان غذا را محدود می‌کند (77)؛ ممکن است عوارض جانبی‌ای هم داشته باشد. (9)

الف) گلیکوزیدهای سیانوژنیک اصلی‌ترین ترکیبات ضد‌تغذیه‌ای تخم کتان هستند. (65) نه‌تنها تخم کتان، بلکه بسیاری از غذاها مانند بادام هندی، بادام، بعضی از حبوبات و محصولات گیاهی دیگری هم به‌طور طبیعی حاوی مقدار بسیار کمی ترکیبات سیانید هستند. گرما باعث تجزیه این ترکیبات می‌شود. پس، اگر این موادغذایی را خام مصرف کنید، بیشتر احتمال دارد که این مقدار کم سیانید را بخورید.

با‌این‌وجود، حتی اگر تخم کتان را خام مصرف کنید، بدن به‌طور طبیعی این توانایی را دارد که مقدار مشخصی از ترکیبات سیانید را تجزیه کند. مطالعه‌ای در سال 1994 نشان داد که در افراد سالم، مصرف روزانه 60 گرم تخم کتان خام (بیشتر از 8 قاشق غذاخوری) ایمن است. (78)

* به گفته آژانس‌های دولتی ایالات متحده، 2 قاشق غذاخوری تخم کتان خام (حدود 3 قاشق غذاخوری آرد کتان) ایمن و احتمالاً برای سلامتی هم مفید است. (79)

* به این نکته توجه کنید که نگهداری تخم کتان در شرایط نامناسب، ممکن است میزان گلیکوزیدهای سیانوژنیکی را افزایش دهد. (75) همچنین، دانه رسیده نسبت به دانه نابالغ (نرسیده) گلیکوزید کمتری دارد؛ (65) می‌گویند که تخم کتان نرسیده سمّی است. مصرف خوراکی آن احتمالاً ناایمن است. (69)

* همان‌طور که گفته شد، گلیکوزیدهای سیانوژنیک در برابر گرما ناپایدار هستند. (65) از‌این‌رو، تخم کتان را معمولاً تفت می‌دهند تا گلیکوزیدهای سیانوژنیک آن حذف شود. (9)

ب) تخم کتان حاوی دو ترکیب فیتیک اسید و اگزالات است؛ این ترکیبات به کلسیم، مس، آهن، منیزیم و روی متصل شده، کمپلکس‌های نامحلول در روده را تشکیل می‌دهند (10) و با جذب این مواد معدنی نیز تداخل ایجاد می‌کنند. (65) فیتیک اسید به میزان زیادی در غذاهای گیاهی وجود دارد؛ عدم تعادل در مصرف فیتات‌ها، کلسیم و روی، باعث کاهش رشد و کاهش میزان روی در استخوان‌ها می‌شود. (10)  

واکنش های حساسیت زا

به‌طور کلی، هر فرد ممکن است نسبت به گیاهان و ادویه‌های خاصی حساسیت داشته باشد. این حساسیت باید در درجه اول توسط خود فرد و در درجه دوم توسط پزشک تشخیص داده شود. البته این واکنش‌های آلرژیک عوارض جانبی مزمن یا حاد ایجاد نمی‌کنند و بعد از شناسایی گیاه حساسیت‌زا و قطع مصرف آن‌، عوارض ناشی از آلرژی برطرف خواهد شد.

هیچ شرکت یا هیچ محصولی نمی‌تواند از واکنش‌های آلرژیک بدن‌های مختلف از پیش آگاهی داشته باشد. ناسازگاری بدن با یک یا چند گیاه خاص هر چند به ندرت پیش می‌آید اما به هر حال ممکن است مصرف‌کنندگانی با آن مواجه شوند.

گاهی، مصرف تخم کتان یا روغن آن باعث بروز واکنش آلرژی‌زا می‌شود. (71) علائم واکنش آلرژی‌زا عبارتند از: کهیر، مشکل تنفس، تورم صورت، لب‌ها، زبان یا گلو. (80)

تداخل دارویی

تخم کتان و روغن کتان ممکن است سرعت لخته شدن خون را کاهش دهد. پس، مصرف همزمان آن با داروهایی که آنها هم لخته شدن خون را آهسته می‎کنند، ممکن است احتمال کبودی و خونریزی را افزایش دهد. برخی از این داروها عبارتند از: آسپرین، کلوپیدوگرل (پلاویکس)، دیکلوفناک (ولتارن، کاتافلام و ...)، ایبوپروفن (ادویل، موترین و ...)، ناپروکسن (آناپروکس، ناپروسین و ...)، دالتپارین (فراگمین)، انوکساپارین (لوونوکس)، هپارین، وارفارین (کومادین) و ... (69)

  •  از مصرف تخم کتان و روغن کتان همراه با سایر مکمل‌های گیاهی یا سلامت که آنها نیز می‌توانند بر لخته شدن خون اثر بگذارند، اجتناب کنید. این مکمل‌ها عبارتند از: آنجلیکا (دونگ کوای)، کاپسیکوم (نوعی فلفل)، میخک، دانشن، سیر، زنجبیل، جینکو، شاه بلوط اسب، جنسینگ آسیایی، صنوبر، شبدر قرمز، گیاه نخل اره‌ای، زردچوبه و بید. (80)

تخم کتان و روغن کتان می‌تواند قند خون را کاهش دهد. از داروهای دیابت نیز برای کاهش قند خون استفاده می‌کنند. پس، مصرف تخم کتان با داروهای دیابت ممکن است باعث افت شدید قند خون شود. قند خونتان را در فواصل زمانی نزدیک کنترل کنید. ممکن است لازم باشد دوز داروهای دیابت‌تان هم تغییر کند. برخی از این داروها عبارتند از: گلیمپراید (آماریل)، گلیبوراید (دیابتا، گلینازPresTab ، میکروناز)، انسولین، پیوگلیتازون (اکتوز)، روزیگلیتازون (آواندیا)، کلرپروپامید (دیابینیز)، گلیپیزاید (گلوکُترول)، تولبوتامید (اُریناز) و ... (69)

  •  از مصرف تخم کتان با سایر مکمل‌های گیاهی یا سلامت که می‌توانند قند خون را کاهش دهند، اجتناب کنید؛ مکمل‌هایی مانند: آلفا-لیپوئیک اسید، کرومیوم، پنجه شیطان، شنبلیله، سیر، صمغ گوار، شاه بلوط اسب، جنسینگ آسیایی، پسیلیوم و جنسینگ سیبری. (80)

روغن تخم کتان ممکن است فشار خون را کاهش دهد. پس، مصرف آن با داروها، گیاهان یا مکمل‌هایی که فشار خون را کاهش می‌دهند، ممکن است منجر به افت بیش از حد فشار خون شود.

تخم کتان ممکن است اثر ضداستروژنی داشته باشد. پس، مصرف تخم کتان ممکن است اثر داروهای ضدبارداری خوراکی و درمان جایگزینی استروژن (ERT) را کاهش دهد. (71)

باید به تداخل بین ترکیبات ملیّنی حجم‌دهنده مانند تخم کتان و داروهای مهارکننده حرکت دودی دستگاه گوارش توجه کرد. مصرف همزمان تخم کتان با این داروها احتمال ایلئوس (انسداد دستگاه گوارش) را به‌وجود می‌آورد. برای کاهش احتمال ایلئوس، مصرف تخم کتان با این داروها (مانند مسکّن های مخدر، لوپرامید) باید با احتیاط و فقط تحت نظر پزشک باشد. (75)

  • به‌طور کلی، مصرف همزمان داروها با تمام ملیّن‌های حجم‌دهنده مانند تخم کتان، ممكن است جذب روده‌ای دارو را به‌تأخیر بیندازد. بنابراین، بهتر است تخم کتان را حداقل نیم ساعت تا 1 ساعت قبل یا بعد از دارو مصرف کنید. (67 و 75)
  • همچنین، اگر از هریک از داروهای زیر استفاده می‌کنید، بدون مشورت با پزشک تخم کتان مصرف نکنید: آنتی بیوتیک، استامینوفن (تایلنول)، داروی ادرارآور قویِ فوروزماید (لاسیکس). (80)

کاربرد در طب قدیم

کاربرد در طب قدیم

1- از زمان یونان و مصر باستان، از کتان به‌عنوان یک منبع غذایی و ملیّن طبیعی استفاده می‌کردند.(3) در طب سنتی تونس، از تخم کتان برای سرفه، آسم، سرخک، یبوست و گاستریت (ورم معده) استفاده می‌شود. (81) پزشکان طب یونانی مزاج تخم کتان را گرم و خشک و مزاج روغن آن را گرم و تر توصیف کرده‌اند. (1)

2- تهیه دمنوش تخم کتان: 2 قاشق چایخوری تخم کتان کوبیده نشده (یا خرد نشده) را به یک لیوان آب اضافه کنید و اجازه دهید به مدت 20 تا 30 دقیقه خیس بخورد. در این مدت، گاهی آن را هم بزنید. بدون آنکه تخم کتان‌ها را فشار دهید، آن را صاف کنید. سپس، آب را درحالیکه نیمه گرم (ولرم) است، بنوشید.  

3- برای رفع یبوست: تخم کتان یک ملیّن طبیعی است. یک قاشق چایخوری پودر تخم کتان را در یک لیوان آب داغ ریخته و پس از دم کشیدن، صاف کنید. هر روز یک فنجان از این دمنوش بنوشید.

4- برای مقابله با سرفه‌های مکرر، سرماخوردگی یا لرز: یک قاشق غذاخوری تخم کتان را در 3 فنجان آب به مدت 10 دقیقه بجوشانید. بگذارید به مدت 3 تا 5 دقیقه خیس بخورد. سپس، دمنوش را صاف کرده و بنوشید. می‌توانید بخار این دمنوش را نیز استنشاق کنید.

5- کمک به دفع سنگ کلیه: یک قاشق غذاخوری تخم کتان، یک قاشق غذاخوری ریشه ختمی و نصف قاشق چایخوری شیرین بیان را در یک لیتر آب بریزید. به مدت نیم ساعت آن را جوشانده و سپس، صاف کنید. 3 تا 4 لیوان از آن را درحالیکه نیمه گرم (ولرم) است، با معده خالی (ناشتا) بنوشید.

6- تخم کتان به بیماران دیابتی نیز توصیه می‌شود: یک قاشق غذاخوری تخم کتان را در یک لیتر آب بجوشانید تا زمانی که آب به نیم لیتر کاهش پیدا کند. این جوشانده را روزی 3 مرتبه بنوشید.

7- برای زخم معده: یک کیلوگرم تخم کتان را کوبیده و با یک کیلوگرم شیر بجوشانید. وقتی غلیظ شد، آن را از روی شعله بردارید. نیم ساعت قبل از وعده‌های غذایی، یک قاشق غذاخوری از آن بخورید.

8- تخم کتان برای دیس‌پُنه (تنگی نفس)، آسم، دیسفونیا (گرفتگی صدا)، سرفه مکرر و برونشیت مفید است. یک قاشق غذاخوری تخم کتان تفت داده و آسیاب شده را با عسل مخلوط کنید و یک ساعت قبل از وعده‌های غذایی بخورید. (56)

9- برای سیستیت (التهاب مثانه): 2 قاشق چایخوری تخم کتان را با 2 لیوان آب بجوشانید و سپس، به مدت 10 دقیقه کنار بگذارید. در طول روز آن را بنوشید. (75)

1- Umer, K.H., Zeenat, F., Ahmad, W., Ahmad, I., & Khan, A.V. (2017). Therapeutics, phytochemistry and pharmacology of Alsi (Linum usitatissimum Linn): An important Unani drug. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(5), 377-383. Retrieved from https://www.phytojournal.com/archives/2017/vol6issue5/PartF/6-4-231-926.pdf

2- Devedee, A.K., & Parihar, R.K. (2018). Cultivation practices of linseed in changing climatic conditions in east up. Agrobios Newsletter, XVII (02), 15-17. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/331375097_Cultivation_Practices_of_Linseed_in_Changing_Climatic_Conditions_in_East_Up

3- Jhala, A.J., & Hall, L.M. (2010). Flax (Linum usitatissimum L.): Current Uses and Future Applications. Australian Journal of basic and Applied Sciences, 4(9), 4304-4312. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/228952435_Flax_Linum_usitatissimum_L_Current_uses_and_future_applications

4- Moknatjou, R., Hajimahmoodi, M., Toliyat, T., Moghaddam, G., Sadeghpour, O., Monsef-Esfahani, H., & Shams-Ardekani, M.R. (2015). Effect of roasting on fatty acid profile of brown and yellow varieties of flaxseed (Linum usitatissimum L). Tropical Journal of Pharmaceutical Research January, 14(1), 117-123. Retrieved from http://www.bioline.org.br/pdf?pr15017

5- Liu, F.H., Chen, X., Long, B., Shuai, R.Y., & Long, C.L. (2011). Historical and botanical evidence of distribution, cultivation and utilization of Linum usitatissimum L. (flax) in China. Veget Hist Archaeobot, 20, 561–566. Retrieved from

https://www.researchgate.net/publication/251376503_Historical_and_botanical_evidence_of_distribution_cultivation_and_utilization_of_Linum_usitatissimum_L_flax_in_China

6- Nitrayová, S., Brestenský, M., Heger, J., Patráš, P., Rafay, J., & Sirotkin, A. (2014). Amino acids and fatty acids profile of chia (Salvia hispanica L.) and flax (Linum usitatissimum L.) seed. Potravinarstvo, 8(1), 72-76. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/271145525_Amino_acids_and_fatty_acids_profile_of_chia_Salvia_hispanica_L_and_flax_Linum_usitatissimum_L_seed

7- Nidhi, B., Dhakad, P.K., Sharma, G.N., & Srivastava, B. (2020). Recent advancement on phytochemical analysis and pharmacological value of Linum usitatissimum L. Bioengineering and Bioscience, 7(1), 1-9. Retrieved from https://www.hrpub.org/download/20200430/BB1-10114886.pdf

8- Dash, J., Naik, B.S., & Mohapatra, U.B. (2017). Linseed: A Valuable Crop Plant. International Journal of Advanced Research, 5(3), 1428-1442. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/315706358_Linseed_A_Valuable_Crop_Plant

9- Kaur, P., Waghmare, R., Kumar, V., Rasane, P., Kaur, S., & Gat, Y. (2018). Recent advances in utilization of flaxseed as potential source for value addition. EDP Sciences, 25(3), A304. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/324410126_Recent_advances_in_utilization_of_flaxseed_as_potential_source_for_value_addition

10- Katare, C., Saxena, S., Agrawal, S., Prasad, GBKS, & Bisen, P.S. (2012). Flax Seed: A Potential Medicinal Food. Journal of Nutrition & Food Sciences, 2(120). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/224889754_Flax_Seed_A_Potential_Medicinal_Food

11- Jung, U.J., Torrejon, C., Tighe, A.P., & Deckelbaum, R.J. (2008). n−3 Fatty acids and cardiovascular disease: mechanisms underlying beneficial effects. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(6), 2003S–2009S. Retrieved from https://academic.oup.com/ajcn/article/87/6/2003S/4633490

12- Harper, C.R. Edwards, M.J., DeFilipis, A.P., & Jacobson, T.A. (2006). Flaxseed oil increases the plasma concentrations of cardioprotective (n-3) fatty acids in humans. The Journal of Nutrition, 136(1), 83–87. Retrieved from https://academic.oup.com/jn/article/136/1/83/4664176?login=false

13- Activated Protein C. ScienceDirect. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/activated-protein-c

14- Thrombosis. JOHNS HOPKINS MEDICINE. Retrieved from https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thrombosis#:~:text=Thrombosis%20occurs%20when%20blood%20clots%20block%20veins%20or%20arteries.,a%20stroke%20or%20heart%20attack.

15- Barre. E., Griscti, O., Mizier-Barre, K.A., Hafez, K., Barre, D.E., Griscti, O., & Mizier-Barre, K.A.  (2005). The Mechanism by Which Flaxseed Oil Consumption Increases Bleeding Time in Patients with Type 2 Diabetes in Cape Breton, Nova Scotia, Canada is Independent of Lipoprotein(a) Concentration. Journal of Oleo Science, 54(12):617-625. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/266145977_The_Mechanism_by_Which_Flaxseed_Oil_Consumption_Increases_Bleeding_Time_in_Patients_with_Type_2_Diabetes_in_Cape_Breton_Nova_Scotia_Canada_is_Independent_of_Lipoproteina_Concentration

16- Shim, Y.Y., Gui, B., Arnison, P.G., Wang, Y., & Reaney, M. J.T. (2014). Flaxseed (Linum usitatissimum L.) bioactive compounds and peptide nomenclature: A review. Trends in Food Science & Technology, 38(1), 5-20. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414000697

17- Goyal, A., Sharma, V., Upadhyay, N., Gill, S., & Sihag, M. (2014). Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Journal of Food Science and Technology, 51(9): 1633–1653. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/

18- Kristensen, M., Jensen, M.G., Aarestrup, J., Petersen, K., Søndergaard, L., Mikkelsen, M.S., & Astrup, A. (2012). Flaxseed dietary fibers lower cholesterol and increase fecal fat excretion, but magnitude of effect depend on food type. Nutrition & Metabolism, 9(8). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307491/

19- Rodriguez-Leyva, D., Weighell, W., Edel, A.L., LaVallee, R., Dibrov, E., Pinneker, R., … Pierce, G.N. (2013). Potent Antihypertensive Action of Dietary Flaxseed in Hypertensive Patients. Hypertension, 62(6), 1081-1089. Retrieved from https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/hypertensionaha.113.02094

20- Paschos, G.K. Magkos, F., Panagiotakos, D.B., Votteas, V., & Zampelas, A. (2007). Dietary supplementation with flaxseed oil lowers blood pressure in dyslipidaemic patients. European Journal of Clinical Nutrition, 61, 1201–1206. Retrieved from https://www.nature.com/articles/1602631

21- Mani, U.V., Mani, I., Biswas, M., & Kumar, S.N. (2011). An open-label study on the effect of flax seed powder (Linum usitatissimum) supplementation in the management of diabetes mellitus. Journal of Dietary Supplements, 8(3), 257-265. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22432725/

22- Gordillo-Bastidas, E., Díaz-Rizzolo, D.A., Roura, E., Massanés, T., & Gomis, R. (2016). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd), from Nutritional Value to Potential Health Benefits: An Integrative Review. Journal of Nutrition & Food Sciences, 6(497). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/303845280_Quinoa_Chenopodium_quinoa_Willd_from_Nutritional_Value_to_Potential_Health_Benefits_An_Integrative_Review

23- KING, B. (2019, January 21). Everything you need to know about flaxseed – and what it can do for you. VOICE. Retrieved from https://www.phillyvoice.com/flaxseed-meal-health-benefits-recipes-healthy-eating-anti-oxidants-fiber-rich/

24- Dietary fiber and glycemic carbohydrates. Nofima. Retrieved from https://nofima.no/en/project/dietary-fiber-and-glycemic-carbohydrates/

25- Yari, Z., Rahimlou, M., Eslamparast, T., Ebrahimi-Daryani, N., Poustchi, H., & Hekmatdoost, A. (2016). Flaxseed supplementation in non-alcoholic fatty liver disease: a pilot randomized, open labeled, controlled study. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 67(4), 461-469. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/298798469_Flaxseed_supplementation_in_non-alcoholic_fatty_liver_disease_a_pilot_randomized_open_labeled_controlled_study

26- Naqshbandi, A., Khan, W., Rizwan, S., & Khan, F. (2012). Studies on the protective effect of flaxseed oil on cisplatin-induced hepatotoxicity. Human & Experimental Toxicology, 31(4), 364-375. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22249395/

27- Zhang, X., Wang, H., Yin, P., Fan, H., Sun, L., & Liu, Y. (2017). Flaxseed oil ameliorates alcoholic liver disease via anti-inflammation and modulating gut microbiota in mice. Lipids in Health and Disease, 16:44. Retrieved from https://link.springer.com/article/10.1186/s12944-017-0431-8

28- Kelley, D.S.,  Vemuri, M., Adkins, Y.,  Gill, S.H.S., Fedor, D., &  Mackey, B.E. (2009). Flaxseed oil prevents trans-10, cis-12-conjugated linoleic acid-induced insulin resistance in mice. British Journal of Nutrition, 101(5), 701-708. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18710604/

29- Palla, A.H., & Gilani, A.H. (2019). Dual effectiveness of Flaxseed in constipation and diarrhea: Possible mechanism. Journal of Ethnopharmacology, 169, 60–68. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/275101293_Dual_effectiveness_of_Flaxseed_in_constipation_and_diarrhea_Possible_mechanism

30- Che, L., Zhou, Q., Liu, Y., Hu, L., Peng, X., Wu, C., … Chen, D. (2019). Flaxseed oil supplementation improves intestinal function and immunity, associated with altered intestinal microbiome and fatty acid profile in pigs with intrauterine growth retardation. Food & Function journal, 10(12), 8149-8160. Retrieved from https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2019/fo/c9fo01877h/unauth

31- Laurino, C., Palmieri, B., & Vadalà, M. (2017). Gastrointestinal activity of dietary flaxseed lignans, omega-3 fatty acids and fibres. Nutrafoods, 16, 1-9. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/315799980_Gastrointestinal_activity_of_dietary_flaxseed_lignans_omega-3_fatty_acids_and_fibres

32- Soltanian, N., & Janghorbani, M. (2018). A randomized trial of the effects of flaxseed to manage constipation, weight, glycemia, and lipids in constipated patients with type 2 diabetes. Nutrition & Metabolism, 15(36). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5944250/

33- Ibrügger, S., Kristensen, M., Mikkelsen, M.S., & Astrup, A. (2012). Flaxseed dietary fiber supplements for suppression of appetite and food intake. Appetite, 58(2), 490-495. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22245724/

34- Kristensen, M., Savorani, F., Christensen, S., Engelsen, S.B., Bügel, S., Toubro, S., … Astrup, A. (2013). Flaxseed dietary fibers suppress postprandial lipemia and appetite sensation in young men. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 23(2), 136-43. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21802266/

35- Hajiahmadi, S., Nadjarzadeh, A., Gharipour, M., Hosseinzadeh, M., Fallahzadeh, H., Mohsenpour, M.A. (2020). Effect of flaxseed oil on glycemic control and inflammatory markers in overweight adults with pre-diabetes: A double-blind randomized controlled clinical trial. Journal of Herbal Medicine, 24. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803320300580

36- Kinniry, P., Amrani, Y., Vachani, A., Solomides, C.C., Arguiri, E., Workman, A., … Christofidou-Solomidou, M. (2006). Dietary Flaxseed Supplementation Ameliorates Inflammation and Oxidative Tissue Damage in Experimental Models of Acute Lung Injury in Mice. The Journal of Nutrition, 136(6), 1545–1551. Retrieved from https://academic.oup.com/jn/article/136/6/1545/4664384

37- Everything You Should Know About Oxidative Stress. healthline. Retrieved from

 https://www.healthline.com/health/oxidative-stress

38- Schimelpfening, N. (2020, December 18). The Role of Cortisol in Depression. verywellmind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/cortisol-and-depression-1066764

39- Naveen, S., Siddalingaswamy, M., Singsit, D., & Khanum, F. (2013). Anti-depressive effect of polyphenols and omega-3 fatty acid from pomegranate peel and flax seed in mice exposed to chronic mild stress. Psychiatry and Clinical Neurosciences, 67, 501–508. Retrieved from

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pcn.12100

40- Poorbaferani, F., Rouhani, M.H., Heidari, Z., & Poorbaferani, M. (2020). Flaxseed oil supplementation on severity of depression and brain-derived neurotrophic factor: a randomized, double blind placebo controlled clinical trial. International Journal of Food Properties, 23(1), 1518-1526. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/344974966_Flaxseed_oil_supplementation_on_severity_of_depression_and_brain-derived_neurotrophic_factor_a_randomized_double_blind_placebo_controlled_clinical_trialhttps://www.researchgate.net/publication/344974966_Flaxseed_oil_supplementation_on_severity_of_depression_and_brain-derived_neurotrophic_factor_a_randomized_double_blind_placebo_controlled_clinical_trial

41- Wang, Y.F., Xu, Z.K., Yang, D.H., Yao, H.Y., Ku, B.S., Ma, X.Q., … Cai, S.Q. (2013). The antidepressant effect of secoisolariciresinol, a lignan-type phytoestrogen constituent of flaxseed, on ovariectomized mice. Journal of Natural Medicines, 67, 222–227. Retrieved from https://link.springer.com/article/10.1007/s11418-012-0655-x

42- Joshi, K., Lad, S., Kale, M., Patwardhan, B., Mahadik, S.P., Patni, B., … Pandit, A. (2006). Supplementation with flax oil and vitamin C improves the outcome of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 74(1), 17-21. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0952327805001730

43- Al-Bishri, W.M. (2013). Favorable Effects of Flaxseed Supplemented Diet on Liver and Kidney Functions in Hypertensive Wistar Rats. Journal of Oleo Science, 62(9), 709-715. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/256448673_Favorable_Effects_of_Flaxseed_Supplemented_Diet_on_Liver_and_Kidney_Functions_in_Hypertensive_Wistar_Rats

44- Rashid, N., Dar, P.A. Ahmad, H.N., & Rather, S.A. (2018). Alsi (Linum Usitatissimum (Linn.): A potential multifaceted Unani drug. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 7(5), 3294-3300. Retrieved from https://www.phytojournal.com/archives/2018/vol7issue5/PartBD/7-5-624-214.pdf

45- Simopoulos, A.P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy, 56(8), 365-379. Retrieved from

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/#:~:text=Several%20sources%20of%20information%20suggest,%2F1%2D16.7%2F1.

46- Omega-3-6-9 Fatty Acids: A Complete Overview. healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-6-9-overview#omega-6

47- Banerjee, K., & Thiagarajan, P. (2015). Linum usitatissimum L. (Flax) plant and its seed oil a review. Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences, 8(4), 623-628. Retrieved from https://www.jchps.com/issues/Volume%208_Issue%204/jchps%208(4)%206%20Kaushita%20Banerjee.pdf

48- Morshedzadeh, N., Shahrokh, S.,  Aghdaei, H.A., Pourhoseingholi, M.A., Chaleshi, V., Hekmatdoost, A., … Mirmiran, P. (2019). Effects of flaxseed and flaxseed oil supplement on serum levels of inflammatory markers, metabolic parameters and severity of disease in patients with ulcerative colitis. Complementary Therapies in Medicine, 46, 36-43. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919306922

49- Neves, M.L., Yamasaki, L., Sanches, O.C. Amaral, M.S.P., Stevanin, H., Giuffrida, R., … Andrade, S.F. (2013). Use of linseed oil to treat experimentally induced keratoconjunctivitis sicca in rabbits. Journal of Opthalmic Inflammation and Infection, 3,4. Retrieved from https://www.scienceopen.com/document_file/093dc86b-c5e8-4d71-9e78-8070abf27d5a/PubMedCentral/093dc86b-c5e8-4d71-9e78-8070abf27d5a.pdf

50- Lawrenz, J., Herndon, B., Kamal, A., Mehrer, A., Dim, D.C., Baidoo, C., … Baybutt, R.C. (2012). Dietary flaxseed oil protects against bleomycin-induced pulmonary fibrosis in rats. Pulmonary Medicine, 2012, 457031. Retrieved from https://www.hindawi.com/journals/pm/2012/457031/

51- Abidi, A., Serairi, R., Kourda, N., Ali, R.B., Khamsa, S.B., & Feki, M. (2016). Therapeutic effect of flaxseed oil on experimental pulmonary fibrosis induced by bleomycin in rats. European Journal of Inflammation, 14(2), 133–143. Retrieved from https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1721727X16652147

52- Lemos , J.R.N.,  Alencastro, M.G., Konrath, A.V., Cargnin, M., & Manfro, R.C., (2012). Flaxseed oil supplementation decreases C-reactive protein levels in chronic hemodialysis patients. Nutrition Research, 32(12), 921-927. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23244537/

53- Setayesh, M., Sadeghifar, A.R., Nakhaee, N., Kamalinejad, M., & Rezaeizadeh, H. (2017). A Topical gel from flax seed oil compared with hand splint in carpal tunnel syndrome: a randomized clinical trial. Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, 22(3), 462–467. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871162/

54- Mosavat, S.H., Masoudi, N., Hajimehdipoor, H., Meybodi, M.K.E. Niktab, Z., Tabarrai, M., Ghorat, F., & Khodadoost, M. (2018). Efficacy of topical Linum usitatissimum L. (flaxseed) oil in knee osteoarthritis: A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Clinical Practice, 31, 302-307. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388117304942?via%3Dihub

55- Hashempur, M.H., Homayouni, K., Ashraf, A., Salehi, A., Taghizadeh, M., & Heydari, M. (2014). Effect of Linum usitatissimum L. (linseed) oil on mild and moderate carpal tunnel syndrome: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 22(1), 43. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/262777686_Effect_of_Linum_usitatissimum_L_linseed_oil_on_mild_and_moderate_carpal_tunnel_syndrome_A_randomized_double-blind_placebo-controlled_clinical_trial

56- Moghaddasi, M.S. (2011). Linseed and Usages in Humanlife. Advances in Environmental Biology, 5(6), 1380-1392. Retrieved from http://www.aensiweb.com/old/aeb/2011/1380-1392.pdf

57- Neukam, K.,  De Spirt, S., Stahl, W., Bejot, M., Maurette, J-M., Tronnier, H., & Heinrich, U. (2011). Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacology and Physiology, 24(2), 67-74. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21088453/

58- De Spirt, S., Stahl, W., Tronnier, H., & Sies, H. (2008). Intervention with flaxseed and borage oil supplements modulates skin condition in women. The British journal of nutrition, 101(3), 440-5. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/23228081_Intervention_with_flaxseed_and_borage_oil_supplements_modulates_skin_condition_in_women

59- Dragomirescu, A., Andrei, F., Pop, G., Botau, D., & Alexa, E. (2016). The valorification of Linum usitatissimum oil as sebum-reducing agent. Romanian Biotechnological Letters, 22(6), 12136-12141. Retrieved from https://www.rombio.eu/rbl6vol21/----21_Lucr%20RBL%2021_Botau%202015_final.pdf

60- Pop, G., Laza, A., Dragomirescu, A., Radulov, I., Pop, D. (2011). Researches regarding skin anti-photoaging effect of Linum usitatissimum L. oil by using an in vivo skin imagistic dermatologic evaluation. Planta Medica, 77(12). Retrieved from https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0031-1282636?device=mobile

61- Beroual, K., Maameri, Z., Halmi, S., Benleksira, B., Agabou, A., & Hamdi Pacha, Y. (2013). Effects of Linum usitatissimum L. ingestion and oil topical application on hair growth in rabbit. International Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 3(4), 459-463. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/283730350_Effects_of_Linum_usitatissimum_L_ingestion_and_oil_topical_application_on_hair_growth_in_rabbit

62- Teneva, O.T., Zlatanov, М.D., Antova, G.A., Angelova-Romova, M.Y., & Marcheva, M.P. (2013). Lipid composition of flaxseeds. Bulgarian Chemical Communications, 46(3), 465-472. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/271214260_Lipid_composition_of_flaxseeds/link/54c294ea0cf2911c7a494327/download

63- Gupta, S.D., & Suh, N. (2016). Tocopherols in cancer: an update. Molecular Nutrition & Food Research, 60(6), 1354–1363. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899293

64- Tocopherols. ScienceDirect. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/tocopherols

65- Kajla, P., Sharma, A., & Sood, D.R. (2015). Flaxseed—a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology, 52(4), 1857–1871. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/

66- Zeratsky, K. Does ground flaxseed have more health benefits than whole flaxseed?. MAYOCLINIC. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/flaxseed/faq-20058354

67- PDR for herbal medicines. (2000). 2nd ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company

68- Cures For Constipation. Retrieved from https://womenswellnessnow.com/wp-content/uploads/2017/07/Cures-For-Constipation-one-page.pdf

69- Flaxseed. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-991/flaxseed

70- How to Control Diabetes Naturally. Retrieved from https://www.nehanidhi.com/how-to-control-diabetes-naturally/

71- Flaxseed and flaxseed oil. MAYOCLINIC. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-flaxseed-and-flaxseed-oil/art-20366457

72- Flax Seeds 101: Nutrition Facts and Health Benefits. healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/foods/flaxseeds#downsides

73- Does Eating Too Many Chia Seeds Cause Side Effects?. healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/chia-seeds-side-effects#TOC_TITLE_HDR_3

74- DoctorNDTV. 6 Side Effects Of Consuming Flaxseeds. Retrieved from https://doctor.ndtv.com/living-healthy/8-shocking-side-effects-of-flaxseeds-1801182

75- ASSESSMENT REPORT ON LINUM USITATISSIMUM L., SEMEN. Retrieved from https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/superseded-assessment-report-linum-usitatissimum-l-semen_en.pdf

76- Аbdоw, V. Linseed. E-Lactanciya.org. Retrieved from https://e lactanciya.org/en/synonyms/3097-linseed

77- Imran, M., Anjum, F.M., Butt, M.S., Siddiq, M., & Sheikh, M.A. (2013). Reduction of Cyanogenic Compounds in Flaxseed (Linum usitatissimum L.) Meal Using Thermal Treatment. International Journal of Food Properties, 16(8), 1809–1818. Retrieved from https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2011.608914

78- Are Cyanide Levels in Flaxseed Safe?. Retrieved from https://www.nutritionletter.tufts.edu/ask-experts/are-cyanide-levels-in-flaxseed-safe/

79- Is Flaxseed Toxic? Retrieved from https://blockmd.com/2013/03/06/is-flaxseed-toxic/

80- Flax. Drugs.com, Know more. Be sure. Retrieved from https://www.drugs.com/mtm/flax.html

81- Afes, M., Fakhfakh, J., Ayadi, M., & Allouche, N. (2017). Characterization of Linum usitatissimum L. used in Tunisia as food crop. Journal of Food Measurement and Characterization, 11(2). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/311090650_Characterization_of_Linum_usitatissimum_L_used_in_Tunisia_as_food_crop

منابع

1- Umer, K.H., Zeenat, F., Ahmad, W., Ahmad, I., & Khan, A.V. (2017). Therapeutics, phytochemistry and pharmacology of Alsi (Linum usitatissimum Linn): An important Unani drug. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 6(5), 377-383. Retrieved from https://www.phytojournal.com/archives/2017/vol6issue5/PartF/6-4-231-926.pdf

2- Devedee, A.K., & Parihar, R.K. (2018). Cultivation practices of linseed in changing climatic conditions in east up. Agrobios Newsletter, XVII (02), 15-17. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/331375097_Cultivation_Practices_of_Linseed_in_Changing_Climatic_Conditions_in_East_Up

3- Jhala, A.J., & Hall, L.M. (2010). Flax (Linum usitatissimum L.): Current Uses and Future Applications. Australian Journal of basic and Applied Sciences, 4(9), 4304-4312. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/228952435_Flax_Linum_usitatissimum_L_Current_uses_and_future_applications

4- Moknatjou, R., Hajimahmoodi, M., Toliyat, T., Moghaddam, G., Sadeghpour, O., Monsef-Esfahani, H., & Shams-Ardekani, M.R. (2015). Effect of roasting on fatty acid profile of brown and yellow varieties of flaxseed (Linum usitatissimum L). Tropical Journal of Pharmaceutical Research January, 14(1), 117-123. Retrieved from http://www.bioline.org.br/pdf?pr15017

5- Liu, F.H., Chen, X., Long, B., Shuai, R.Y., & Long, C.L. (2011). Historical and botanical evidence of distribution, cultivation and utilization of Linum usitatissimum L. (flax) in China. Veget Hist Archaeobot, 20, 561–566. Retrieved from

https://www.researchgate.net/publication/251376503_Historical_and_botanical_evidence_of_distribution_cultivation_and_utilization_of_Linum_usitatissimum_L_flax_in_China

6- Nitrayová, S., Brestenský, M., Heger, J., Patráš, P., Rafay, J., & Sirotkin, A. (2014). Amino acids and fatty acids profile of chia (Salvia hispanica L.) and flax (Linum usitatissimum L.) seed. Potravinarstvo, 8(1), 72-76. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/271145525_Amino_acids_and_fatty_acids_profile_of_chia_Salvia_hispanica_L_and_flax_Linum_usitatissimum_L_seed

7- Nidhi, B., Dhakad, P.K., Sharma, G.N., & Srivastava, B. (2020). Recent advancement on phytochemical analysis and pharmacological value of Linum usitatissimum L. Bioengineering and Bioscience, 7(1), 1-9. Retrieved from https://www.hrpub.org/download/20200430/BB1-10114886.pdf

8- Dash, J., Naik, B.S., & Mohapatra, U.B. (2017). Linseed: A Valuable Crop Plant. International Journal of Advanced Research, 5(3), 1428-1442. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/315706358_Linseed_A_Valuable_Crop_Plant

9- Kaur, P., Waghmare, R., Kumar, V., Rasane, P., Kaur, S., & Gat, Y. (2018). Recent advances in utilization of flaxseed as potential source for value addition. EDP Sciences, 25(3), A304. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/324410126_Recent_advances_in_utilization_of_flaxseed_as_potential_source_for_value_addition

10- Katare, C., Saxena, S., Agrawal, S., Prasad, GBKS, & Bisen, P.S. (2012). Flax Seed: A Potential Medicinal Food. Journal of Nutrition & Food Sciences, 2(120). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/224889754_Flax_Seed_A_Potential_Medicinal_Food

11- Jung, U.J., Torrejon, C., Tighe, A.P., & Deckelbaum, R.J. (2008). n−3 Fatty acids and cardiovascular disease: mechanisms underlying beneficial effects. The American Journal of Clinical Nutrition, 87(6), 2003S–2009S. Retrieved from https://academic.oup.com/ajcn/article/87/6/2003S/4633490

12- Harper, C.R. Edwards, M.J., DeFilipis, A.P., & Jacobson, T.A. (2006). Flaxseed oil increases the plasma concentrations of cardioprotective (n-3) fatty acids in humans. The Journal of Nutrition, 136(1), 83–87. Retrieved from https://academic.oup.com/jn/article/136/1/83/4664176?login=false

13- Activated Protein C. ScienceDirect. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/activated-protein-c

14- Thrombosis. JOHNS HOPKINS MEDICINE. Retrieved from https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thrombosis#:~:text=Thrombosis%20occurs%20when%20blood%20clots%20block%20veins%20or%20arteries.,a%20stroke%20or%20heart%20attack.

15- Barre. E., Griscti, O., Mizier-Barre, K.A., Hafez, K., Barre, D.E., Griscti, O., & Mizier-Barre, K.A.  (2005). The Mechanism by Which Flaxseed Oil Consumption Increases Bleeding Time in Patients with Type 2 Diabetes in Cape Breton, Nova Scotia, Canada is Independent of Lipoprotein(a) Concentration. Journal of Oleo Science, 54(12):617-625. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/266145977_The_Mechanism_by_Which_Flaxseed_Oil_Consumption_Increases_Bleeding_Time_in_Patients_with_Type_2_Diabetes_in_Cape_Breton_Nova_Scotia_Canada_is_Independent_of_Lipoproteina_Concentration

16- Shim, Y.Y., Gui, B., Arnison, P.G., Wang, Y., & Reaney, M. J.T. (2014). Flaxseed (Linum usitatissimum L.) bioactive compounds and peptide nomenclature: A review. Trends in Food Science & Technology, 38(1), 5-20. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924224414000697

17- Goyal, A., Sharma, V., Upadhyay, N., Gill, S., & Sihag, M. (2014). Flax and flaxseed oil: an ancient medicine & modern functional food. Journal of Food Science and Technology, 51(9): 1633–1653. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4152533/

18- Kristensen, M., Jensen, M.G., Aarestrup, J., Petersen, K., Søndergaard, L., Mikkelsen, M.S., & Astrup, A. (2012). Flaxseed dietary fibers lower cholesterol and increase fecal fat excretion, but magnitude of effect depend on food type. Nutrition & Metabolism, 9(8). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307491/

19- Rodriguez-Leyva, D., Weighell, W., Edel, A.L., LaVallee, R., Dibrov, E., Pinneker, R., … Pierce, G.N. (2013). Potent Antihypertensive Action of Dietary Flaxseed in Hypertensive Patients. Hypertension, 62(6), 1081-1089. Retrieved from https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/hypertensionaha.113.02094

20- Paschos, G.K. Magkos, F., Panagiotakos, D.B., Votteas, V., & Zampelas, A. (2007). Dietary supplementation with flaxseed oil lowers blood pressure in dyslipidaemic patients. European Journal of Clinical Nutrition, 61, 1201–1206. Retrieved from https://www.nature.com/articles/1602631

21- Mani, U.V., Mani, I., Biswas, M., & Kumar, S.N. (2011). An open-label study on the effect of flax seed powder (Linum usitatissimum) supplementation in the management of diabetes mellitus. Journal of Dietary Supplements, 8(3), 257-265. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22432725/

22- Gordillo-Bastidas, E., Díaz-Rizzolo, D.A., Roura, E., Massanés, T., & Gomis, R. (2016). Quinoa (Chenopodium quinoa Willd), from Nutritional Value to Potential Health Benefits: An Integrative Review. Journal of Nutrition & Food Sciences, 6(497). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/303845280_Quinoa_Chenopodium_quinoa_Willd_from_Nutritional_Value_to_Potential_Health_Benefits_An_Integrative_Review

23- KING, B. (2019, January 21). Everything you need to know about flaxseed – and what it can do for you. VOICE. Retrieved from https://www.phillyvoice.com/flaxseed-meal-health-benefits-recipes-healthy-eating-anti-oxidants-fiber-rich/

24- Dietary fiber and glycemic carbohydrates. Nofima. Retrieved from https://nofima.no/en/project/dietary-fiber-and-glycemic-carbohydrates/

25- Yari, Z., Rahimlou, M., Eslamparast, T., Ebrahimi-Daryani, N., Poustchi, H., & Hekmatdoost, A. (2016). Flaxseed supplementation in non-alcoholic fatty liver disease: a pilot randomized, open labeled, controlled study. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 67(4), 461-469. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/298798469_Flaxseed_supplementation_in_non-alcoholic_fatty_liver_disease_a_pilot_randomized_open_labeled_controlled_study

26- Naqshbandi, A., Khan, W., Rizwan, S., & Khan, F. (2012). Studies on the protective effect of flaxseed oil on cisplatin-induced hepatotoxicity. Human & Experimental Toxicology, 31(4), 364-375. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22249395/

27- Zhang, X., Wang, H., Yin, P., Fan, H., Sun, L., & Liu, Y. (2017). Flaxseed oil ameliorates alcoholic liver disease via anti-inflammation and modulating gut microbiota in mice. Lipids in Health and Disease, 16:44. Retrieved from https://link.springer.com/article/10.1186/s12944-017-0431-8

28- Kelley, D.S.,  Vemuri, M., Adkins, Y.,  Gill, S.H.S., Fedor, D., &  Mackey, B.E. (2009). Flaxseed oil prevents trans-10, cis-12-conjugated linoleic acid-induced insulin resistance in mice. British Journal of Nutrition, 101(5), 701-708. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18710604/

29- Palla, A.H., & Gilani, A.H. (2019). Dual effectiveness of Flaxseed in constipation and diarrhea: Possible mechanism. Journal of Ethnopharmacology, 169, 60–68. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/275101293_Dual_effectiveness_of_Flaxseed_in_constipation_and_diarrhea_Possible_mechanism

30- Che, L., Zhou, Q., Liu, Y., Hu, L., Peng, X., Wu, C., … Chen, D. (2019). Flaxseed oil supplementation improves intestinal function and immunity, associated with altered intestinal microbiome and fatty acid profile in pigs with intrauterine growth retardation. Food & Function journal, 10(12), 8149-8160. Retrieved from https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2019/fo/c9fo01877h/unauth

31- Laurino, C., Palmieri, B., & Vadalà, M. (2017). Gastrointestinal activity of dietary flaxseed lignans, omega-3 fatty acids and fibres. Nutrafoods, 16, 1-9. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/315799980_Gastrointestinal_activity_of_dietary_flaxseed_lignans_omega-3_fatty_acids_and_fibres

32- Soltanian, N., & Janghorbani, M. (2018). A randomized trial of the effects of flaxseed to manage constipation, weight, glycemia, and lipids in constipated patients with type 2 diabetes. Nutrition & Metabolism, 15(36). Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5944250/

33- Ibrügger, S., Kristensen, M., Mikkelsen, M.S., & Astrup, A. (2012). Flaxseed dietary fiber supplements for suppression of appetite and food intake. Appetite, 58(2), 490-495. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22245724/

34- Kristensen, M., Savorani, F., Christensen, S., Engelsen, S.B., Bügel, S., Toubro, S., … Astrup, A. (2013). Flaxseed dietary fibers suppress postprandial lipemia and appetite sensation in young men. Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases, 23(2), 136-43. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21802266/

35- Hajiahmadi, S., Nadjarzadeh, A., Gharipour, M., Hosseinzadeh, M., Fallahzadeh, H., Mohsenpour, M.A. (2020). Effect of flaxseed oil on glycemic control and inflammatory markers in overweight adults with pre-diabetes: A double-blind randomized controlled clinical trial. Journal of Herbal Medicine, 24. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803320300580

36- Kinniry, P., Amrani, Y., Vachani, A., Solomides, C.C., Arguiri, E., Workman, A., … Christofidou-Solomidou, M. (2006). Dietary Flaxseed Supplementation Ameliorates Inflammation and Oxidative Tissue Damage in Experimental Models of Acute Lung Injury in Mice. The Journal of Nutrition, 136(6), 1545–1551. Retrieved from https://academic.oup.com/jn/article/136/6/1545/4664384

37- Everything You Should Know About Oxidative Stress. healthline. Retrieved from

 https://www.healthline.com/health/oxidative-stress

38- Schimelpfening, N. (2020, December 18). The Role of Cortisol in Depression. verywellmind. Retrieved from https://www.verywellmind.com/cortisol-and-depression-1066764

39- Naveen, S., Siddalingaswamy, M., Singsit, D., & Khanum, F. (2013). Anti-depressive effect of polyphenols and omega-3 fatty acid from pomegranate peel and flax seed in mice exposed to chronic mild stress. Psychiatry and Clinical Neurosciences, 67, 501–508. Retrieved from

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/pcn.12100

40- Poorbaferani, F., Rouhani, M.H., Heidari, Z., & Poorbaferani, M. (2020). Flaxseed oil supplementation on severity of depression and brain-derived neurotrophic factor: a randomized, double blind placebo controlled clinical trial. International Journal of Food Properties, 23(1), 1518-1526. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/344974966_Flaxseed_oil_supplementation_on_severity_of_depression_and_brain-derived_neurotrophic_factor_a_randomized_double_blind_placebo_controlled_clinical_trialhttps://www.researchgate.net/publication/344974966_Flaxseed_oil_supplementation_on_severity_of_depression_and_brain-derived_neurotrophic_factor_a_randomized_double_blind_placebo_controlled_clinical_trial

41- Wang, Y.F., Xu, Z.K., Yang, D.H., Yao, H.Y., Ku, B.S., Ma, X.Q., … Cai, S.Q. (2013). The antidepressant effect of secoisolariciresinol, a lignan-type phytoestrogen constituent of flaxseed, on ovariectomized mice. Journal of Natural Medicines, 67, 222–227. Retrieved from https://link.springer.com/article/10.1007/s11418-012-0655-x

42- Joshi, K., Lad, S., Kale, M., Patwardhan, B., Mahadik, S.P., Patni, B., … Pandit, A. (2006). Supplementation with flax oil and vitamin C improves the outcome of Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 74(1), 17-21. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0952327805001730

43- Al-Bishri, W.M. (2013). Favorable Effects of Flaxseed Supplemented Diet on Liver and Kidney Functions in Hypertensive Wistar Rats. Journal of Oleo Science, 62(9), 709-715. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/256448673_Favorable_Effects_of_Flaxseed_Supplemented_Diet_on_Liver_and_Kidney_Functions_in_Hypertensive_Wistar_Rats

44- Rashid, N., Dar, P.A. Ahmad, H.N., & Rather, S.A. (2018). Alsi (Linum Usitatissimum (Linn.): A potential multifaceted Unani drug. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry, 7(5), 3294-3300. Retrieved from https://www.phytojournal.com/archives/2018/vol7issue5/PartBD/7-5-624-214.pdf

45- Simopoulos, A.P. (2002). The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomedicine & Pharmacotherapy, 56(8), 365-379. Retrieved from

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/#:~:text=Several%20sources%20of%20information%20suggest,%2F1%2D16.7%2F1.

46- Omega-3-6-9 Fatty Acids: A Complete Overview. healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-6-9-overview#omega-6

47- Banerjee, K., & Thiagarajan, P. (2015). Linum usitatissimum L. (Flax) plant and its seed oil a review. Journal of Chemical and Pharmaceutical Sciences, 8(4), 623-628. Retrieved from https://www.jchps.com/issues/Volume%208_Issue%204/jchps%208(4)%206%20Kaushita%20Banerjee.pdf

48- Morshedzadeh, N., Shahrokh, S.,  Aghdaei, H.A., Pourhoseingholi, M.A., Chaleshi, V., Hekmatdoost, A., … Mirmiran, P. (2019). Effects of flaxseed and flaxseed oil supplement on serum levels of inflammatory markers, metabolic parameters and severity of disease in patients with ulcerative colitis. Complementary Therapies in Medicine, 46, 36-43. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919306922

49- Neves, M.L., Yamasaki, L., Sanches, O.C. Amaral, M.S.P., Stevanin, H., Giuffrida, R., … Andrade, S.F. (2013). Use of linseed oil to treat experimentally induced keratoconjunctivitis sicca in rabbits. Journal of Opthalmic Inflammation and Infection, 3,4. Retrieved from https://www.scienceopen.com/document_file/093dc86b-c5e8-4d71-9e78-8070abf27d5a/PubMedCentral/093dc86b-c5e8-4d71-9e78-8070abf27d5a.pdf

50- Lawrenz, J., Herndon, B., Kamal, A., Mehrer, A., Dim, D.C., Baidoo, C., … Baybutt, R.C. (2012). Dietary flaxseed oil protects against bleomycin-induced pulmonary fibrosis in rats. Pulmonary Medicine, 2012, 457031. Retrieved from https://www.hindawi.com/journals/pm/2012/457031/

51- Abidi, A., Serairi, R., Kourda, N., Ali, R.B., Khamsa, S.B., & Feki, M. (2016). Therapeutic effect of flaxseed oil on experimental pulmonary fibrosis induced by bleomycin in rats. European Journal of Inflammation, 14(2), 133–143. Retrieved from https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/1721727X16652147

52- Lemos , J.R.N.,  Alencastro, M.G., Konrath, A.V., Cargnin, M., & Manfro, R.C., (2012). Flaxseed oil supplementation decreases C-reactive protein levels in chronic hemodialysis patients. Nutrition Research, 32(12), 921-927. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23244537/

53- Setayesh, M., Sadeghifar, A.R., Nakhaee, N., Kamalinejad, M., & Rezaeizadeh, H. (2017). A Topical gel from flax seed oil compared with hand splint in carpal tunnel syndrome: a randomized clinical trial. Journal of Evidence-Based Integrative Medicine, 22(3), 462–467. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5871162/

54- Mosavat, S.H., Masoudi, N., Hajimehdipoor, H., Meybodi, M.K.E. Niktab, Z., Tabarrai, M., Ghorat, F., & Khodadoost, M. (2018). Efficacy of topical Linum usitatissimum L. (flaxseed) oil in knee osteoarthritis: A double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Complementary Therapies in Clinical Practice, 31, 302-307. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1744388117304942?via%3Dihub

55- Hashempur, M.H., Homayouni, K., Ashraf, A., Salehi, A., Taghizadeh, M., & Heydari, M. (2014). Effect of Linum usitatissimum L. (linseed) oil on mild and moderate carpal tunnel syndrome: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. DARU Journal of Pharmaceutical Sciences, 22(1), 43. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/262777686_Effect_of_Linum_usitatissimum_L_linseed_oil_on_mild_and_moderate_carpal_tunnel_syndrome_A_randomized_double-blind_placebo-controlled_clinical_trial

56- Moghaddasi, M.S. (2011). Linseed and Usages in Humanlife. Advances in Environmental Biology, 5(6), 1380-1392. Retrieved from http://www.aensiweb.com/old/aeb/2011/1380-1392.pdf

57- Neukam, K.,  De Spirt, S., Stahl, W., Bejot, M., Maurette, J-M., Tronnier, H., & Heinrich, U. (2011). Supplementation of flaxseed oil diminishes skin sensitivity and improves skin barrier function and condition. Skin Pharmacology and Physiology, 24(2), 67-74. Retrieved from https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21088453/

58- De Spirt, S., Stahl, W., Tronnier, H., & Sies, H. (2008). Intervention with flaxseed and borage oil supplements modulates skin condition in women. The British journal of nutrition, 101(3), 440-5. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/23228081_Intervention_with_flaxseed_and_borage_oil_supplements_modulates_skin_condition_in_women

59- Dragomirescu, A., Andrei, F., Pop, G., Botau, D., & Alexa, E. (2016). The valorification of Linum usitatissimum oil as sebum-reducing agent. Romanian Biotechnological Letters, 22(6), 12136-12141. Retrieved from https://www.rombio.eu/rbl6vol21/----21_Lucr%20RBL%2021_Botau%202015_final.pdf

60- Pop, G., Laza, A., Dragomirescu, A., Radulov, I., Pop, D. (2011). Researches regarding skin anti-photoaging effect of Linum usitatissimum L. oil by using an in vivo skin imagistic dermatologic evaluation. Planta Medica, 77(12). Retrieved from https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0031-1282636?device=mobile

61- Beroual, K., Maameri, Z., Halmi, S., Benleksira, B., Agabou, A., & Hamdi Pacha, Y. (2013). Effects of Linum usitatissimum L. ingestion and oil topical application on hair growth in rabbit. International Journal of Medicinal and Aromatic Plants, 3(4), 459-463. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/283730350_Effects_of_Linum_usitatissimum_L_ingestion_and_oil_topical_application_on_hair_growth_in_rabbit

62- Teneva, O.T., Zlatanov, М.D., Antova, G.A., Angelova-Romova, M.Y., & Marcheva, M.P. (2013). Lipid composition of flaxseeds. Bulgarian Chemical Communications, 46(3), 465-472. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/271214260_Lipid_composition_of_flaxseeds/link/54c294ea0cf2911c7a494327/download

63- Gupta, S.D., & Suh, N. (2016). Tocopherols in cancer: an update. Molecular Nutrition & Food Research, 60(6), 1354–1363. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4899293

64- Tocopherols. ScienceDirect. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/tocopherols

65- Kajla, P., Sharma, A., & Sood, D.R. (2015). Flaxseed—a potential functional food source. Journal of Food Science and Technology, 52(4), 1857–1871. Retrieved from https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4375225/

66- Zeratsky, K. Does ground flaxseed have more health benefits than whole flaxseed?. MAYOCLINIC. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/flaxseed/faq-20058354

67- PDR for herbal medicines. (2000). 2nd ed. Montvale, NJ: Medical Economics Company

68- Cures For Constipation. Retrieved from https://womenswellnessnow.com/wp-content/uploads/2017/07/Cures-For-Constipation-one-page.pdf

69- Flaxseed. WebMD. Retrieved from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-991/flaxseed

70- How to Control Diabetes Naturally. Retrieved from https://www.nehanidhi.com/how-to-control-diabetes-naturally/

71- Flaxseed and flaxseed oil. MAYOCLINIC. Retrieved from https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-flaxseed-and-flaxseed-oil/art-20366457

72- Flax Seeds 101: Nutrition Facts and Health Benefits. healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/foods/flaxseeds#downsides

73- Does Eating Too Many Chia Seeds Cause Side Effects?. healthline. Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/chia-seeds-side-effects#TOC_TITLE_HDR_3

74- DoctorNDTV. 6 Side Effects Of Consuming Flaxseeds. Retrieved from https://doctor.ndtv.com/living-healthy/8-shocking-side-effects-of-flaxseeds-1801182

75- ASSESSMENT REPORT ON LINUM USITATISSIMUM L., SEMEN. Retrieved from https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/superseded-assessment-report-linum-usitatissimum-l-semen_en.pdf

76- Аbdоw, V. Linseed. E-Lactanciya.org. Retrieved from https://e lactanciya.org/en/synonyms/3097-linseed

77- Imran, M., Anjum, F.M., Butt, M.S., Siddiq, M., & Sheikh, M.A. (2013). Reduction of Cyanogenic Compounds in Flaxseed (Linum usitatissimum L.) Meal Using Thermal Treatment. International Journal of Food Properties, 16(8), 1809–1818. Retrieved from https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942912.2011.608914

78- Are Cyanide Levels in Flaxseed Safe?. Retrieved from https://www.nutritionletter.tufts.edu/ask-experts/are-cyanide-levels-in-flaxseed-safe/

79- Is Flaxseed Toxic? Retrieved from https://blockmd.com/2013/03/06/is-flaxseed-toxic/

80- Flax. Drugs.com, Know more. Be sure. Retrieved from https://www.drugs.com/mtm/flax.html

81- Afes, M., Fakhfakh, J., Ayadi, M., & Allouche, N. (2017). Characterization of Linum usitatissimum L. used in Tunisia as food crop. Journal of Food Measurement and Characterization, 11(2). Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/311090650_Characterization_of_Linum_usitatissimum_L_used_in_Tunisia_as_food_crop